Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.06.2017.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Nakon nekoliko godina pauze, u jedinicama i na poligonima Vojske Srbije realizuje se obuka pripadnika rezervnog sastava ratnih jedinica. Na teritoriji cele Srbije, „Plave koverte” koje su sa prvim junskim danima pristigle na adrese vojnih obveznika izazvale su oprečne komentare javnosti. Odazivanje pozivu na vojnu vežbu nekima je poslužio kao povod za debatu, a mnogi su prihvatili bez oklevanja izvršavanje ustavne i zakonske obaveze i priliku da se prisete veština naučenih tokom vojničkih dana. Tragom priče, ekipa magazina „Odbrana” obišla je poligone i jedinice Vojske Srbije i razgovarala sa starešinama koje izvode obuku i pripadnicima rezervnog sastava, a kakvi su njihovi utisci možete pročitati u tekstu „Vojska drugog ešelona“. 

Na stranicama ovog broja magazina „Odbrana” prenosimo i iskustva sa desetodnevne Komandno-štabne vežbe „LOGEX 17”, održane od 8. do 19. maja u Tirani, koja je bila još jedna prilika da pripadnici logističkog kadra u Vojsci Srbije pokažu visok nivo profesionalizma i interoperabilnosti u konkurenciji kolega logističara iz devet evropskih zemalja.
 
Slikama i tekstom ispratili smo i vežbu Falcon 2017, koju su grčki i srpski specijalci izveli od 21. do 31. maja u Nišu. Njihova saradnja završena je taktičkom vežbom sa bojnim gađanjem „Padobranski tim u protivpobunjeničkoj borbi uz upotrebu specijalnog desanta”, o čemu možete čitati u okviru rubrike „Odbrana“. 

Reportaži sa memorijalne 19. jedriličarske regate „Zoran Radosavljević”, koja je održana 27. i 28. maja u Beogradu posvetili smo stranice našeg lista posvećene sportu. Na dva regatna polja, na Dunavu i Savi, nadmetala se 71 posada jedrilica u klasama „mikro”, dužine 5,5 metara, „krstaš”, dužine više od 5,5 metara, „laser” i „optimist”, za dečake i devojčice do 14 godina. Na ovogodišnjoj „regati sa emocijama” takmičilo se vi-še od 100 jedriličara. Pripadnici Rečne flotile obezbeđivali su regatno polje, kadeti Vojne akademije pomagali su u organizaciji regate i takmičili se u okviru jedriličarskih posada, dok su pripadnici RV i PVO naletima helikoptera tipa „gazela” na simboličan način označili početak regate u znak sećanja na svog kolegu pilota majora Zorana Radosavljevića.

Ujedno, u ovom broju donosimo aktuelne konkurse i oglase, koji će biti podjednako značajni pripadnicima u sistemu odbrane i građanstvu.
TEMA – Obuka rezervnog sastava Vojske Srbije: VOJSKA DRUGOG EŠELONA

ODBRANA - Pripadnici Vojske Srbije na komandno-štabnoj vežbi 
„LOGEX 17”: VISOK NIVO INTEROPERABILNOSTI

Vežba srpskih i grčkih specijalaca – FALCON 2017:NAJBOLjI SA NAJBOLjIMA
SPORT - Devetnaesti jedriličarski memorijal  „Zoran Radosavljević”: REGATA SA EMOCIJAMA

SPECIJALNI PRILOG – 170 
Prava i dužnosti građana u izvršavanju vojne obaveze :REZERVNI SASTAV VOJSKE SRBIJE

SPECIJALNI PRILOG – 171 
Vojna akademija : STUDIJSKI PROGRAMI ZA SAMOFINANSIRAJUĆE STUDENTE

„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.