Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2017.

Državni sekretar Nerić sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO



Državni sekretar Nenad Nerić razgovarao je danas sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO Paolom Alijem. Na sastanku je bilo reči o političko-bezbednosnoj situaciji i regionalnoj saradnji, migratornoj krizi, saradnji Republike Srbije sa NATO i učešću pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama. 

Državni sekretar Nerić sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO
Tokom sastanka, državni sekretar Nerić je istakao da Srbija želi da bude pouzdan, predvidiv i ozbiljan partner svih aktera na međunarodnoj političko-bezbednosnoj sceni koji su zainteresovani da produbljuju odnose na osnovama međusobnog uvažavanja, ostvarivanja obostranih interesa i unapređenja regionalne i globalne bezbednosti. U skladu sa deklarisanom politikom vojne neutralnosti, podvukao je da spoljna politika naše zemlje počiva na saradnji sa SAD, Ruskom Federacijom, NR Kinom i Evropskom unijom.

Državni sekretar Nerić je posebno istakao opredeljenost Srbije za unapređenje regionalne saradnje i odnosa sa susednim državama, imajući u vidu da je naš osnovni cilj stabilnost regiona i da činimo sve da se takvo stanje održi. Pored toga, ocenio je da učešće na aktivnostima pod okriljem Partnerstva za mir za Srbiju predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta, uz poštovanje politike vojne neutralnosti. 

Obostrano je zaključeno da je zajednički nastup i angažovanje šire međunarodne zajednice od ključnog značaja u suprotstavljanju aktuelnim bezbednosnim izazovima, među kojima se posebno ističu migratorna kriza, terorizam i pitanja sajber bezbednosti.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Ali je istakao značaj stabilnosti Zapadnog Balkana za stabilnost na širem evropskom prostoru i potvrdio ključnu ulogu Srbije za održavanje mira i stabilnosti u regionu.  

Parlamentarna skupština NATO predstavlja forum za interparlamentarni dijalog i razmenu stavova o političkim, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima od značaja za razvoj transatlantskog partnerstva.