Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.06.2017.

Analiza operacija na Solunskom frontu



Istraživanjem na terenu i analizom najvećih bitaka tokom srpskih i savezničkih operacija na Solunskom frontu nastavljena je realizacija naučno-istraživačkog projekta Škole nacionalne odbrane Vojne akademije pod nazivom „Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916-1918“.


Na studijskom putovanju je grupa polaznika 60. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i članovi istraživačkog tima Vojne akademije, a u radu učestvuju i potpukovnik Metju Vitčurč iz Centra za ratne veštine Kopnene vojske Velike Britanije i penzionisani pukovnik kanadske vojske Glen Stens, odličan poznavalac istorije Prvog svetskog rata na području Balkana.

Projekat je pokrenut prošle godine povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, a prema rečima pukovnika Marka Zelenovića, rukovodioca studijskog putovanja, cilj je da polaznici Generalštabnog usavršavanja i članovi istraživačkog tima, posle detaljne pripreme u kabinetima, na terenu izvrše analizu različitih aspekata operacija na Solunskom frontu od 1916. do 1918. godine. Na taj način oficiri na odgovornim dužnostima u Vojsci Srbije, koristeći iskustva i naučene lekcije iz prošlosti, bolje će razumeti savremene operacije i naučeno adekvatno primeniti u operacijama koje će izvoditi u budućnosti. Poseban zadatak za nastavnike Vojne akademije je da razvijaju ovaj novi nastavni oblik u procesu školovanja oficira na različitim nivoima usavršavanja. 



Četvorodnevno studijsko putovanje završava se polaganjem venca na Spomen-obeležje na Zejtinliku i odavanjem pošte poginulim srpskim ratnicima i borcima savezničkih armija na Solunskom frontu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.06.2017
mp4 (140,74 MB)
Pukovnik Zelenović