Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.06.2017.

Potvrda intenzivne saradnje u oblasti odbrane sa Ruskom Federacijom



Načelnik Uprave za Međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac razgovarao je danas sa izaslanikom odbrane Ruske Federacije u Beogradu pukovnikom Andrejem Andrejevičem Kindjakovim, o trenutnoj saradnji u oblasti odbrane i, tom prilikom, razmotreni su modaliteti za njeno unapređenje u narednom periodu. 


Istaknuto je zadovoljstvo dve strane suštinskim napretkom bilateralne vojne saradnje, koji se u prethodnom periodu ogledao kako u kvalitativnom, tako i kvantitativnom unapređenju odnosa. Saradnja u oblasti odbrane u potpunosti prati odlične opšte i političke odnose dve države, saglasno Deklaraciji o strateškom partnerstvu. Posebno je istaknut značaj kontinuiteta poseta visokog nivoa, u cilju definisanja strateških smernica buduće bilateralne vojne saradnje.

Kapetan bojnog broda Konjikovac izrazio je zahvalnost zbog principijelne podrške Ruske Federacije našim glavnim spoljno-političkim prioritetima, a pre svega očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na prostoru Kosova i Metohije. Istakao je da ćemo, kao vojno neutralna zemlja, nastaviti da sarađujemo sa svojim partnerima, na osnovama međusobnog poštovanja i uvažavanja. On je iskazao uverenje da će biti nastavljen razvoj i intenziviranje obostrano korisne vojno-vojne, vojno-tehničke, vojno-obrazovne i vojno-medicinske saradnje.

Pukovnik Kindjakov saglasio se da je saradnja u oblasti odbrane primerena visokom nivou odličnih opštih i političkih odnosa. Posebno je istakao značaj zajedničkih vežbovnih aktivnosti i obuke, kao i nastavka saradnje u razmeni informacija u cilju sprečavanja novih bezbednosnih izazova i pretnji.



Iskazano je zadovoljstvo dve strane što će dogovorena vojno-tehnička pomoć Ruske Federacije Srbiji značajno doprineti povećanju odbrambene moći naše zemlje, kao i unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije. 

Na kraju, usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Ruske Federacije za 2017. godinu.
photoFOTOGALERIJA