Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.05.2017.

Polaganje zakletve novog predsednika Srbije



Dojučerašnji predsednik Vlade Republike Srbije i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu na svečanoj ceremoniji u Narodnoj skupštini Srbije, čime je počeo njegov petogodišnji mandat.

Svečanosti su prisustvovali bivši predsednici Srbije, članovi Vlade, diplomatskog kora, predstavnici verskih zajednica i brojni gosti.

Vučić je zakletvu položio na Ustavu Srbije, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, i Miroslavljevom jevanđelju, najznačajnijem ćiriličnom spomeniku srpske i južnoslovenske, odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka. Vučiću je Ustav uručila predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.
 
Posle izgovaranja teksta zakletve, Vučić je rekao da „ne može da nađe reči i objasni i nadu i strah koje ga obuzimaju, jer preuzima dužnost predsednika Srbije i da će mu mir i stabilnost biti srž političkog delovanja.“

Nakon polaganja zakletve, novi predsednik Srbije je otišao do Andrićevog venca, gde je ispred zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i dva vida  Vojske Srbije – Kopnene vojske i RV i PVO i roda rečnih jedinica, a načelnik Generalštaba Ljubiša Diković predao je raport novom predsedniku.

Bivši predsednik Tomislav Nikolić sačekao je novog predsednika na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu gde je, u svečanoj sali, nešto posle 13 časova, organizovana ceremonija stupanja Vučića na dužnost predsednika.

Odlazeći predsednik Nikolić uručio je Vučiću državni pečat, kao i posebnu zastavu.


 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
31.05.2017
mp4 (36,59 MB)
Polaganje zakletve
31.05.2017
mp4 (45,61 MB)
Smotra počasne čete