Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2017.

Takmičenje vozača povodom Dana bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju



Povodom Dana bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju danas je u Kraljevu, u Kasarni „Ribnica“ i na autodromu „Beranovac“, nakon višegodišnje pauze, održano takmičenje vozača. Organizator takmičenja na kome je učestvovalo 26 najboljih vozača iz Vojske Srbije i trojica iz NIS s kojim Vojska ima dugogodišnju kvalitetnu saradnju, bila je  Uprava za logistiku Generalštaba Vojske Srbije.


Otvarajući takmičenje, čiji je cilj povećanje bezbednosti vojnih učenika u saobraćaju, načelnik Odeljenja za saobraćaj i transport Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, pukovnik dr Željko Ranković, istakao je da se u Vojsci nastavlja s takmičenjem vozača kako bi se među njima razvio zdrav takmičarski duh i dalje unapredila bezbednost u saobraćaju.  

Prvi deo aktivnosti realizovano je u bataljonu za obuku Saobraćajne službe i Centra za obuku logistike rešavanjem testa iz poznavanja saobraćajnih propisa, a drugi deo obuhvatio je praktične radnje na autodromu „Beranovac“.

Takmičenje je realizovano u dve  kategorije, s dve grupe takmičara. Prva je svoje vozačke veštine pokazala na motornom vozilu FAP 1118 BS/AV, a druga na motornom vozilu LAND ROVER DEFENDER 110, nakon čega su proglašeni najbolji vozači kojima su dodeljene diplome za osvojena prva tri mesta po kategoriji, kao i plakete za osvojena prva mesta u obe kategorije.


U kategoriji vozača motornog vozila FAP 1118 BS/AV najbolje rezultate postigao je desetar Dejan Đurđević iz bataljona za obuku saobraćajne službe Centra za logistiku, a u kategoriji vozača motornog vozila LAND ROVER DEFENDER 110 najbolji je bio desetar Vladan Pavlović iz iste jedinice.

U sklopu takmičenja  prvi put je zvanično obeležen Dan bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju, kada se u svim garnizonima, u kojima su locirane jedinice i ustanove Vojske Srbije, posvećuje značajna pažnja bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju.


U kasarni „Ribnica“ u okviru obeležavanja Dana bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju, priređen je i prikaz rada simulatora „kosa ravan“, „prevrtanje vozila“ i „pijanih naočara“, gde su se učesnici upoznali sa svim pozitivnim efektima koje pružaju zaštitni sistemi u vozilu. 

Pukovnik dr Željko Ranković i major Aleksandar Drobnjaković. održali su predavanje iz oblasti bezbednosti saobraćaja, sa težištem na analizi stanja bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju u Vojsci Srbije i najčešćim uzrocima nastajanja saobraćajnih nezgoda (brzina vozila i uticaj alkohola).
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.05.2017
mp4 (142,74 MB)
Video