Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2017.

Obuka rezervnog sastavaU jedinicama i na poligonima Vojske Srbije realizuje se obuka pripadnika rezervnog sastava ratnih jedinica, u skladu sa Planom obuke za 2017. godinu.
 Obuka rezervnog sastava

U Drugom centru za obuku u Valjevu u toku je petodnevna obuka Komande Drinske brigade, komande Trećeg pešadijskog bataljona Drinske brigade, kao i obuka lica iz rezervnog sastava za specijalnosti od posebnog značaja - nišandžija i poslužilac na mitraljezu M-84 7,62 mm.
 
Prema rečima zamenika komandanta Drugog centra za obuku u Valjevu potpukovnika Zorana Cvetkovića reč je o planskoj obuci rezervnog sastava ratnih jedinica, a u okviru Plana obuke za 2017. godinu deo lica pozivaće se na jednodnevnu ili višednevnu obuku.
 
– Većina tih ljudi je davno bila u vojsci i nisu upoznati sa novim procesom donošenja odluka, pa se u prvom delu obuke oni upoznaju sa novinama, a kasnije ih i sami primenjuju. Treba spojiti ljude koji su davno služili vojni rok sa tehnikom koja je sada u vojsci. Takođe, imajući u vidu da su u jedinicama sada mlade starešine, oni treba da upoznaju rezervni sastav i da pokušamo da uigramo te timove – naglašava potpukovnik Cvetković dodajući da je odziv na zadovoljavajućem nivou u odnosu na uručen broj poziva.
 Obuka rezervnog sastava

Deo obuke izvodi se i na samostalnom automatizovanom strelištu Sedlari, a reč je o obuci lica specijalnosti od posebnog značaja - nišandžija i poslužilac na mitraljezu M-84 7,62 mm.
 
– Kruna te obuke su pripremna gađanja na rednom broju jedan iz navedenih naoružanja. Specifičnost obuke sa licima iz rezervnog sastava ogleda se u tome jer su tu različite starosne kategorije, od onih koji su služili vojni rok u prethodnoj deceniji, do onih koja su znatno ranije bili vojnici. Svima, u suštini, treba samo malo vremena da ponove ono što su kao vojnici već savladali – naglašava komandir kursa za lica iz rezervnog sastava kapetan Radan Lukić dodajući da je zalaganje svih lica iz rezervnog sastava tokom obuke na visokom nivou.

Obuka rezervnog sastava

Vojnici, podoficiri i oficiri iz rezervnog sastava u ovom periodu borave na obuci u jedinicama širom Srbije. U Prvom centru za obuku u Somboru realizuje se obuka Komande motorizovanog bataljona Bačke brigade, a u leskovačkom Trećem centru izvodi se obuka komande Jablaničke brigade i komande Prvog pešadijskog bataljona ove brigade, kao i obuka lica iz rezervnog sastava - nišandžija i poslužilac na BGA 30 mm.
 
Pripadnici rezervnog sastava, obučavaju se, takođe, i u 48. mehanizovanom bataljonu Četvrte brigade KoV, 177. artiljerijsko-raketnom divizionu za PVD na aerodromu Batajnica, Centru za obuku veze i informatike u Gornjem Milanovcu, kao i u komandama za razvoj Banatske, Beogradske i Timočke brigade.
 
photoFOTOGALERIJA