Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.05.2017.

Generalna proba za „Čelik 2017“ na poligonu Nikinci



Generalna proba za predstojeću centralnu svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope održana je danas na poligonu Nikinci. Probi su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima.
Genralan proba vezbe Celik 2017
Na poligonu u Nikincima, tokom finalnih uvežbavanja za svečanost koja je simbolično nazvana „Čelik 2017“, prikazan je dostignut stepen razvoja naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta i privrednih društava iz grupacije Odbrambene industrije Srbije i Jugoimport SDPR-a. Prvi put široj javnosti biće predstavljen sistem ALAS. Takođe, biće prikazani i višenamenska oklopna vozila "miloš" i "lazar", sistemi "morava" i "oganj" i samohodna haubica "NORA".

Uspešno je izvršeno i bojevo gađanje sa artiljerijskim i raketnim naoružanjem, prikazano dejstvo tenkova, i pešadijskog naoružanja, a nebo nad poligonom parali su vazduhoplovi RViPVO koji su dejstvovali iz vazduha.
Genralan proba vezbe Celik 2017
Na generalnoj probi svečanosti „Čelik 2017“ demonstrirane su i mogućnosti primene komutacionog čvora, kojim se obezbezbeđuju telekomunikaciono-informacioni servisi na komandnom mestu brigade čime je unapređeno iskorišćenje informacionog prostora, a za potrebe komandovanja Vojske Srbije na taktičkom nivou.

Tokom televizijskog prenosa, biće predstavljen prikaz osposobljenosti dela jedinica Vojske Srbije i MUP-a. Na poligonu u Nikincima, za sutrašnju svečanost pripremljen je i taktičko-tehnički zbor, kao i izložba „Jugoimport SDPR“.

Na svečanosti u Nikincima, za koju su pripreme započele još krajem februara, osim pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i MUP-a, prisustvovaće i državni vrh, ministri u Vladi, predstavnici vojno-diplomatskog kora, kao i gosti iz inostranstva. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.05.2017
mp4 (125,62 MB)
Generalna proba