Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.04.2017.

Obilazak Zajedničkih snaga i baza u Kopnenoj zoni bezbednosti



Državni sekretar Nenad Nerić, u pratnji komandanta Zajedničkih snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, brigadnog generala Dejana Jankovića i načelnika Štaba Kopnene vojske, pukovnika Vladete Baltića, obišao je danas posednute objekte "1. maj" i "Svoboda", gde se 24 sata dnevno obezbeđuje državna granica s Republikom Bugarskom. 

Nerić je čestitao Vaskrs pripadnicima Zajedničkih snaga, čiji je zadatak da u sektoru B sprečavaju ilegalne prelaske migranata i krijumcarenje ljudi ali i da očuvaju bezbednost građana i zaštite njihovu imovinu. 

U posednutom objektu "1.maj", državni sekretar Nerić je, tokom zajedničkog ručka, kome je predhodilo tradicionalno kucanje uskršnjim jajima, informisao pripadnike Vojske i Žandarmerije o trenutnom stanju i perspektivama migrantske krize, koju je okarakterisao kao, još uvek, ozbiljan bezbednosni izazov za Evropu. 

Drzavni sekretar Neric u poseti objektima Svoboda i 1.Maj

Tokom obilaska oba objekta on se interesovao za uslove smeštaja i potvrdio da je menadžmentu Ministarstva odbrane jedan od prioriteta obezbeđenje optimalnih uslova boravka pripadnicima vojske i policije.

Nerić je istakao da je ovo prvi put da se u ovom obimu integrišu jedinice Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na istom zadatku, i potvrdio da, uprkos problemima na koje nailaze prilikom rada, funkcionišu kao jedan tim i probleme rešavaju brzo i efikasno, u skladu s mogućnostima. 

- Koliko god bili posvećeni uspešnom rešavanju zadataka koji su im povereni, jasno je da im nedostaju tehnička sredstva što je problem o kome ćemo razgovarali s evropskim partnerima, pogotovu s državama koje su životno zainteresovane da migrantska kriza bude ublažena - rekao je Nerić i dodao da je zadatak Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da uslove u kojima rade pripadnici Zajedničkih snaga podignu na viši nivo, pre svega u objektima koji su dugo bili nekorišćeni a tokom migrantske krize dobili na značaju.

Govoreći o problemima s kojoma se suočavaju na terenu, komandant Zajedničkih snaga vojske i policije, brigadni general Dejan Janković posebno je spomenuo nedostatak većeg broja optoelektronskih sredstava i terenskih vozila.

Pripadnike Druge brigade Kopnene vojske, koji izvršavaju zadatke obezbeđenja administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i kontrole Kopnene zone bezbednosti, angažovane na bazama „Vrapce“ i „Medevce“, obišao je danas vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović.



 Mojsilović je čestitao vaskršnje praznike angažovanom ljudstvu i istakao značaj zadataka koje izvršavaju. 
photoFOTOGALERIJA