Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.03.2017.

Srbija će imati modernu flotu aviona




Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je danas da je jučerašnji sastanak u Moskvi, na kome je između ostalog, bilo reči i o vojno-tehničkoj saradnji, bio samo potvrda politike Vlade Republike Srbije koju predvodi premijer Vučić u cilju dobrobiti za našu državu.

- Predsednik Ruske Federacije Putin je rekao da će potpisati taj ukaz i mi čekamo da bude potpisan, a u skladu sa tim dokumentom preduzimaćemo dalje korake. Postoje dve varijante – ili da to bude pomoć, ili, ono što smo mi zamolili da bude vojno-tehnička pomoć na osnovu vojno-tehničkog sporazuma, jer to olakšava proceduru, brže ćemo doći u posed tih aviona i započeti sa remontom i modernizacijom – istakao je ministar Đorđević.

Prema njegovim rečima, nakon toga, započeće se sa remontom i modernizacijom svih deset vazduhoplova MiG – 29, čime će se njihov resurs podužiti za još deset godina.

- Srbija će imati jednu modernu flotu aviona koja će u potpunosti biti u mogućnosti da čuva naše nebo i da bude garant bezbednosti svih naših građana – poručio je ministar Đorđević.

Osim vazduhoplova, kako je potvrdio ministar, dogovoreno je da bude isporučeno i 30 tenkova T – 72 i isto toliko borbenih vozila BRDM – 2.

- I jedni i drugi biće potpuno modernizovani i remontovani i kao takvi predmet donacije Republici Srbiji. Mi čekamo da se završi proces u Rusiji i tada ćemo videti na koji način ćemo ih dopremiti u Srbiju – naglasio je ministar Đorđević, dodajući da će jedini trošak koji će imati Republika Srbija biti transport vozila iz luke u Rusiji do krajnje destinacije u Srbiji.