Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.03.2017.

Perspektive razvoja Odbrambene industrije Srbije




Ministri odbrane i privrede Zoran Đorđević i Goran Knežević i direktor Jugoimport SDPR-a Jugoslav Petković razgovarali su o perspektivama za razvoj Odbrambene industrije Srbije u narednom periodu.

Imajući u vidu da je reč o jednom od najbitnijih segmenata za razvoj nacionalne ekonomije, Đorđević, Knežević i Petković su analizirali kretanja u toj oblasti da bi sagledali mogućnosti budućih ulaganja u Namensku industriju, kako bi u godinama koje slede bila premašena cifra od milijardu dolara izvoza te grane.

Naime, ukoliko nivo ulaganja bude prema očekivanjima, u ovoj godini očekuje se vrednost izvoza veća za 20 procenata u odnosu na 2016. godine, kada je  vrednost izvoza iznosila 483 miliona dolara, što će svakako doprineti i rastu zaposlenosti u Odbrambenoj industriji.

Na sastanku je konstantovano da sve fabrike iz te grane danas posluju pozitivno, da redovno servisiraju svoje obaveze prema državi bez dugovanja kada je reč o tekućem poslovanju, a kao važan uslov razvoja u oblasti namenske industrije pomenut je i Zaključak Vlade Srbije, koji se uskoro očekuje, o konverziji dugova Namenske industrije čime bi ceo taj sektor nakon mnogo vremena bio u značajno boljoj poziciji.

Isto tako, zaključeno je na sastanku, mnogo se očekuje od Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme,  koji će uskoro biti u skupštinskoj proceduri, a koji bi trebalo da donese mnoge pozitivne novine.

Na sastanku su sumirani i rezultati učešće predstavnika srpske namenske industrije i Ministarstva odbrane na 13. međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX 2017 u Abu Dabiju,  gde je prezentacija naše odbrambene industrije privukla izuzetno veliku pažnju.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.03.2017
mp4 (8,86 MB)
Sastanak