Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2017.

Ministar Đorđević primio delegacije VMA i VOA



Povodom Dana Vojnomedicinske akademije i Dana Vojnoobaveštajne agencije, ministar odbrane Zoran Đorđević primio je danas delegacije te dve institucije.

 
Delegaciju Vojnomedicinske akademije predvodio je zamenik načelnika Uprave za Vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić, a delegaciju Vojnoobaveštajne agencije zamenik direktora VOA pukovnik Zoran Stojković.
 
Tom prilikom, ministar Đorđević poželeo im je mnogo uspeha u daljem radu naglašavajući da su obe institucije, svaka u svom domenu, bitne za funkcionisanje kako za sistem odbrane, tako i za Republiku Srbiju.
 

Dan Vojnomedicinske akademije obeležava se 2. marta kao sećanje na 2. mart 1844. godine kada je knez Aleksandar Karađorđević potpisao Ukaz kojim se proglašava "Zakon o ustrojeniju špitalja Centralne vojske". Vojnomedicinska akademija osnovana je 1949. godine, a nova zgrada VMA na Banjici, završena je 1981. godine.
 
Dan Vojnoobaveštajne agencije, 5. mart, obeležava u znak sećanja na 1884. godinu, kada je formiran Spoljni odsek u okviru Operativnog odeljenja glavnog Generalštaba, čime je prvi put u modernoj srpskoj državi institucionalno zaokružena vojnoobaveštajna delatnost.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.03.2017
mp4 (26,21 MB)
Prijem