Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.02.2017.

Čestitka ministra odbrane povodom Dana državnosti



Svim pripadnicima ministarstva odbrane i Vojske Srbije čestitam 15. februar, Sretenje – Dan državnosti Srbije.
 
Sa istorijskog aspekta 15. februar je povezan sa izuzetno važnim događajima za srpski narod – početak stvaranja novovekovne srpske države donošenjem prvog srpskog Ustava, 1835. godine i Prvog srpskog ustanka, 1804. godine. U srpskoj istoriji ovaj dan je od posebnog značaja, prevashodno zbog želje srpskog naroda da stvori modernu srpsku državu i trajan je izvor i nadahnuće budućim srpskim pokoljenjima. Građani Srbije potvrdili su volju za očuvanjem viševekovne državnosti na evropskom putu, izborom datuma za dan državnosti kada je donet prvi Ustav Kneževine Srbije i kada je počeo Prvi srpski ustanak.
 
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju punu podršku mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu. Verujem da će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u narednom periodu istrajati da Republika Srbija dobije svoje mesto i postane važan segment ka uključivanju u regionalne, evropske i svetske integracije.
 
Čestitam vam praznik i želim da zajednički uspemo i u predstojećem periodu pokažemo da smo na dobrom putu da postanemo značajan činilac novih bezbednosnih tokova u Evropi i svetu.