Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.02.2017.

Čestitke ministra odbrane povodom vojnih praznika



Čestitka povodom Dana geodetske službe
 
Svim pripadnicima geodetske službe čestitam 5. februar – Dan službe.
 
U protekloj godini ste postigli zapažene rezultate u oblasti geotopografskog obezbeđenja naše vojske i u realizaciji projekata od opšteg društvenog značaja nastavljajući tradiciju od 1876. godine kada je knez Milan Obrenović doneo odluku o formiranju Geografskog odeljenja namenjenog za premer Srbije za vojne potrebe.
 
Uz želju da i ubuduće razvijate i unapređujete geodetsku službu, profesionalno i kvalitetno izvršavate postavljene zadatke i na taj način dajete pun doprinos operativnoj i funkcionalnoj sposobnosti kako Vojske Srbije, tako i Ministarstva odbrane, čestitam vam praznik.
 
Čestitka povodom Dana Vojnog arhiva
 
Svim pripadnicima Vojnog arhiva čestitam 5. februar – Dan ustanove.
 
Vojni arhiv je u protekloj godini dao značajan doprinos zaštiti kulturne baštine kako Ministarstva odbrane i Vojske, tako i Republike Srbije, nastavljajući tradiciju Trećeg istorijskog odeljenja Glavnog generalštaba iz 1876. godine. U godini jubileja Prvog svetskog rata, obradom podataka iz arhivske građe pokazujete kako se baštine nacionalne tradicije.
 
Zahvaljujući istrajnosti na istraživanju i prikupljanju arhivske građe iz bogate kulturne riznice Vojnog arhiva, uveren sam da ćete i u narednom periodu ostvarivati zapažene rezultate na polju naučnoistraživačkog rada, u čemu vam želim puno uspeha.
 
Čestitka povodom Dana Instituta za strategijska istraživanja
 
Svim pripadnicima Instituta za strategijska istraživanja upućujem srdačne čestitke povodom 5. februara – Dana Instituta.
 
Prvo institucionalno bavljenje vojnom istiorijom utemeljeno je 1876. godine kada je knez Milan Obrenović doneo Ukaz o „Ustrojstvu Glavnog Đeneralštaba“, kojim je predviđeno da Glavni generalštab ima tri odeljenja, od kojih je treće istorijsko. Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane nastavlja i baštini upravo te tradicije. Takođe, u prvom zvaničnom predlogu za pisanje vojne istorije, prilikom prikupljanja arhivske građe, profesora istorije i geografije u Artiljerijskoj školi, Jovana Dragaševića ministru vojnom ukazuje se na brojne segmente koji se tiču rata i ratne veštine.
 
Čestitam vam praznik, siguran da ćete i u narednom periodu davati pun doprinos, kako u oblasti istoriografskog i naučnoistraživačkog rada, tako i afirmaciji Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.