Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.01.2017.

Sastanak ministra Đorđevića sa ministrom inostranih poslova Iraka



Ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima sastao se sa delegacijom Republike Irak, koju predvodi ministar inostranih poslova Republike Irak dr Ibrahim Al-Ašaiker Al-Džaafari.
 Sastanak ministra Đorđevića sa ministrom inostranih poslova Iraka
Đorđević je istakao da dve zemlje i naroda vezuju istorijske veze i tradicionalno dobri odnosi dugi gotovo 60 godina, slična zajednička sudbina i velika patnja iz ratova u prethodnom periodu, kao i dostojanstvo, integritet i zajedničke vrednosti. On je naglasio da svojevrsnu sponu između dva naroda i države predstavlja veliki broj iračkih državljana koji su završili studije na Univerzitetu u Beogradu, a koji se danas nalaze na istaknutim položajima u iračkim institucijama.
 
Ministar je preneo zahvalnost naše zemlje na podršci Iraka u odbrani principa međunarodnog prava i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije kroz nepriznavanje Kosova.
 
Iračka strana je upoznata sa aktuelnom pozicijom i stavovima zvaničnog Beograda o pitanjima značajnim za Srbiju, procesom pristupanja EU, angažovanjem pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, kao i aktivnostima i rezultatima Zajedničkih snaga na sprečavanju prelazaka i krijumčarenja ilegalnih migranata na teritoriju Srbije.

Sastanak ministra Đorđevića sa ministrom inostranih poslova Iraka 
Izražena je spremnost Ministarstva odbrane Republike Srbije da, pored težišno vojnoekonomske, sa iračkom stranom razvija i saradnju u oblastima vojnog obrazovanja i vojne medicine i svim drugim oblastima od zajedničkog interesa.
 
Razmenjeni su stavovi o trenutnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i Bliskog istoka, dok je poseban akcenat stavljen na aktuelnu migratornu krizu, kao i na problem terorizma.
 
Dve strane su potvrdile zajednički interes za dalje unapređenje i intenziviranje strateškog partnerstva u oblasti odbrane.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.01.2017
mp4 (22,27 MB)
Prijem i razgovori