Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.01.2017.

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Kinom



Načelnik Uprave za Međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac održao je danas bilateralne konsultacije sa izaslanikom odbrane NR Kine starijim pukovnikom Maom Jongbaom. U prijateljskom razgovoru razmenjeni su stavovi o aktuelnoj vojno-političkoj situaciji u regionu, kao i o globalnim bezbednosnim izazovima, uključujući migratornu krizu.

Kapetan bojnog broda Konjikovac je konstatovao da je Kina jedan od stubova spoljne politike Srbije, kao i jedan od naših najvažnijih strateških partnera. On je zahvalio za principijelnu podršku kineske strane našim spoljnopolitičkim prioritetima i preneo snažnu podršku politici &39;&39;jedne Kine&39;&39;.
 
Istaknut je značaj održavanja kontinuiteta vojno-političkog dijaloga na visokom nivou, u cilju afirmacije i intenziviranja saradnje dve strane. Načelnik Uprave za Međunarodnu vojnu saradnju izrazio je zadovoljstvo na podršci reformi sistema odbrane Srbije, posebno u formi donacija koje neposredno doprinose povećanju funkcionalnih i operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Informisao je sagovornika o aktivnom angažmanu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u mirovnim operacijama, prioritetima saradnje sa EU, kao i  aktuelnim mehanizmima saradnje u okviru Programa „Partnerstvo za mir“.
 
Stariji pukovnik Ma je naglasio da je Srbija najvažniji i najbolji partner Kine u implementaciji njihovog projekta „Jedan pojas - jedan put“, koji se razvija u saradnji sa 16 država centralne i istočne Evrope.
 
Sagovornici su se saglasili da je ostvaren suštinski napredak u bilateralnoj vojnoj saradnji, dodavši da je nastavljena sadržajna vojnoobrazovna, vojnoekonomska i naučno-tehnička saradnja.
 
Na kraju razgovora, detaljno su razmotreni predlozi dve strane o budućim aktivnostima međunarodne vojne saradnje, kao i modaliteti njihove realizacije do kraja 2017. godine.