Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.12.2016.

Otvorena izložba „Srpska avijatika u Velikom ratu 1914-1918“ u Muzeju vazduhoplovstva



U okrugloj izložbenoj sali beogradskog Muzeja vazduhoplovstva danas je otvorena izložba „Srpska avijatika u Velikom ratu 1914-1915“ čiji su autori mr Predrag Lažetić i Aleksandar Kolo. Otvarajući izložbu, ministar odbrane Zoran Đorđević je istakao da će, kao jedna u nizu manifestacija posvećenih obeležavanju jubileja stogodišnjice Prvog svetskog rata, „izložba oživeti i javnosti ponuditi uvid u napore naše vojske i avijatičara da se odbranom neba odbrani i sloboda“.
Srpska avijatika u Velikom ratu 1914-1918
 - Ovo je prilika da se putem fotografija, dokumenata i brojnih muzejskih eksponata još jednom setimo srpskih junaka i heroja, da se setimo vremena u kojem se moralo i moglo biti i hrabar i mudar, vremena u kojem su postavljeni temelji slobodi. Sto godina kasnije, sloboda i čast srpskog naroda i države počivaju na senima pilota čije smo lične predmete ovde danas u prilici da vidimo. Oživljavajući deo njihovog života i stradanja, još jednom odajemo počast kako njima, tako i svim žrtvama Velikog rata, rekao je ministar Đorđević.  
 
Prema njegovim rečima, Muzej vazduhoplovstva Beograd i Muzej Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva afirmisali su se na polju čuvanja nasleđa srpskog vazduhoplovstva i svojim svakodnevnim radom i naporom zauzimaju visoko mesto među institucijama ove vrste u Evropi.
 
- Ministarstvo odbrane kao jedan od vodećih osnivača Muzeja, zalaže se da Muzej vazduhoplovstva stane pod okrilje države i da se konačno njegovo statusno pitanje razreši. Danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da je rešenje ovog problema na pomolu. Vlada Republike Srbije donela je Zaključak o preuzimanju osnivačkih prava u korist Republike Srbije, a Ministarstvo odbrane ispuniće sve obaveze koje su mu tim rešenjem propisane kako bi se konačno ovaj problem rešio, poručio je ministar Đorđević.
 Srpska avijatika u Velikom ratu 1914-1918
V.d. direktora Muzeja vazduhoplovstva Čeda Milivojević zahvalio je svim institucijama koje su sarađivale u realizaciji izložbe, jer su u okviru postavke korišćeni materijal i predmeti iz Muzeja vazduhoplovstva, Vojnog muzeja, Arhiva Srbije, Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja grada Beograda i brojnih privatnih kolekcija.
 
Učenik Četvrte beogradske gimnazije Mihajlo Đurić kazivao je poemu „Dve nas vojske gledaju“ književnika Mladena St. Đuričića, koji opisuje borbu i hrabrost vazduhoplovnog đaka-narednika Orestija Krstića koji je po zadatku, na starom dvokrilcu, doneo srpskoj komandi snimke neprijateljskih položaja.
 
Izložbom je obuhvaćen period od formiranja Srpske avijatike 1912. godine, njenog učešća u Balkanskim ratovima te period Prvog svetskog rata do pobede 1918. godine.
 
Centralni deo izložbe čini replika francuskog lovačkog aviona sa Solunskog fronta Njepor HI sa originalnim motorom i elisom. Izloženi su i saveznički nemački avionski motori takođe korišćeni na Solunskom frontu, umetnička dela izrađena rukom srpskih pilota, kao i njihovi ratni dnevnici.
 Srpska avijatika u Velikom ratu 1914-1918
Poseban kuriozitet ove izložbe su lični predmeti srpskih pilota i izviđača, među kojima su i one koje su pripadale naredniku Mihailu Petroviću, prvoj žrtvi srpskog vojnog vazduhoplovstva i majoru Branku Vukosavljeviću, pilotu lovcu komandiru eskadrile na Solunskom frontu koji je oborio prvi neprijateljski avion u vazdušnoj borbi i prvog komandanta Vazduhoplovne komande SHS.
 
Ljubitelji vazduhoplovstva izložbu „Srpska avijatika u Velikom ratu 1914-1915“ biće u prilici da pogledaju do kraja 2018. godine, u okviru obeležavanja jubileja stogodišnjice Velikog rata. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.12.2016
mp4 (74,1 MB)
Govor ministra Đorđevića
28.12.2016
mp4 (55,8 MB)
Izložba