Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2016.

Unapređenje partnerske saradnje sa Kraljevinom Švedskom



Sveukupni dobri odnosi dve zemlje daju dodatnu mogućnost i prostor za unapređenje i oblikovanje saradnje u oblasti odbrane u obostranom interesu, konstatovali su načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i predstavnik Uprave za planiranje i politiku odbrane Ministarstva odbrane Kraljevine Švedske potpukovnik Tomas Klementson tokom održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija u Beogradu.

Unapređenje partnerske saradnje sa Kraljevinom Švedskom 
Zajednički je analizirana političko-bezbednosna situacija u regionu, kao i izazovi aktuelne migratorne krize. Potvrđeno je opredeljenje da se saradnja odvija kroz vojnoobrazovnu, vojnomedicinsku i u oblasti ABHO. Konstatovana je potreba daljeg unapređenja vojno-vojne saradnje, kroz učešće pripadnika Vojske Srbije na specijalizovanim vežbama sa pripadnicima Oružanih snaga Kraljevine Švedske, s ciljem razvoja interoperabilnosti i unapređenja funkcionalnih i operativnih sposobnosti dve vojske.
 
Kapetan bojnog broda Konjikovac zahvalio je švedskoj strani na mogućnosti učešća pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na širokom spektru kurseva koji se održavaju u Međunarodnom centru oružanih snaga Švedske SWEDINT i izrazio očekivanje za nastavak učešća na kursevima o rodnoj ravnopravnosti i naučenim lekcijama iz angažovanja u multinacionalnim operacijama.
 
Potpukovnik Klementson preneo je spremnost švedske strane za prenošenje iskustava iz saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom, angažovanja u Konceptu borbenih grupa Evropske unije i različitim mehanizmima programa Partnerstvo za mir.
 
Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu.
 
photoFOTOGALERIJA