Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.12.2016.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Slovenijom



Tokom održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija između ministarstava odbrane  Srbije i Slovenije u Beogradu,  načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik Sektora za međunarodne odnose i diplomatiju pukovnik Dušan Toš potpisali su Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu.
Bilateralne odbrambene konsultacije sa Slovenijom 
Bilateralne odbrambene konsultacije bile su prilika za razgovore o saradnji u oblasti odbrane i mogućnostima za njeno unapređenje i intenziviranje. Razgovaralo se o mogućnostima saradnje u okviru aktivnosti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.
 
Konstatovano je da pripadnici obe vojske pružaju podršku ostalim državnim organima na ublažavanju posledica migratorne krize, koja zahteva čvršću saradnju država u okruženju, ali i sveobuhvatan i dugoročan pristup na nivou Evropske unije.  Stoga je naglašena potreba nastavka saradnje kroz aktivno učešće u radu regionalnih bezbednosnih inicijativa i organizacija koje deluju na prostoru Jugoistočne Evrope, uključujući i Balkanske vojno-medicinske snage.
 
Shodno opredeljenju za uključivanje i saradnju malih i srednjih preduzeća u oblasti odbrambene industrije, istraživanja i razvoja, naglašena je neophodnost intenziviranja vojnoekonomske saradnje, imajući u vidu uspostavljene kontakte predstavnika odbrambene industrije dveju zemalja.
 
photoFOTOGALERIJA