Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.12.2016.

Čestitka ministra odbrane povodom Dana vojnih veterana



Svim vojnim veteranima upućujem iskrene čestitka povodom 4. decembra – Dana vojnih veterana.
 
Nastavljajući tradiciju starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, dugu više od jednog veka, druga je godina od kada je ustanovljen Dan vojnih veterana, kao jedan od vojnih praznika u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, u znak sećanja na 4. decembar 1912. godine, veliki istorijski događaj za Srbiju – potpisivanje primirja u Prvom balkanskom ratu.
 
Vojni veterani su iza sebe u istoriji ratovanja na našim prostorima ostavili u sećanje brojne pobede i dali nesumnjiv doprinos celokupnoj srpskoj istoriji. Zahvaljujući svim neznanim i znanim, dužnih poštovanja, koji su dali svoje živote i mnogima koji su ostali invalidi tokom poslednjih ratnih dešavanja na našim prostorima, mi danas slobodno živimo.
 
Uz duboko usađenu potrebu da spasimo od zaborava sve one koji su učinili dela za pamćenje kroz kulturu sećanja o postojanosti srpskog naroda u proteklim ratovima i za naš narod teškim vremenima, čestitam vam praznik, u nadi da se nikada ne ponove stradanja iz prošlosti i da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije doprinesu očuvanju mira u zemlji, regionu i šire.