Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2016.

Promovisana edicija Vojvode



Četvorotomno izdanje Medija centra „Odbrana“ Edicija „Vojvode“ promovisano je danas u Svečanoj sali Doma vojske. Reč je o izdanju koje je izašlo neposredno pred ovogodišnji sajam knjiga na kome je doživelo veliki uspeh. Knjigu o vojvodi Živojinu Mišiću priredio je Miloš Janković, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse i književnik. Knjigu o vojvodi Stepi Stepanoviću priredio je Emilo Belić, knjigu o Radomiru Putniku, njegov brat Vladimir Belić, dok knjigu o Petru Bojoviću potpisuju Tomislav Gavrić i Dragan Simović.
Promovisana edicija Vojvode 
Ediciju „Vojvode“ predstavili su: Miloš Janković, direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin, glavna i odgovorna urednica Dragana Marković i istoričar Mile Bjelajac.
 
Na lik i delo vojvode Mišića podestio je Miloš Janković i naglasio da knjiga iz Edicije „Vojvode“ koja nosi njegovo ime govori o Živojinu Mišiću kao čoveku i čitaocu i da ga na takav način i predstavlja.
 
Istoričar Mile Bjelajac osvrnuo se na neke manje poznate detalje iz vremena Prvog svetskog rata posebnu pažnju posvećujući visokoj moralnosti četvorice vojvoda koje, kako je rekao, među mnoštvom vojnih komandanata koje istorija beleži, pamtimo kao prave vojskovođe.
 
Pukovnik Stevica Karapandžin govorio je o vojvodama kao četvorici uzora kroz koje se ogleda ideal našeg naroda pre jednog veka. On je istakao da današnji oficiri u svakoj fazi svoje karijere mogu pronaći uzore među likovima velike četvorice.
 Promovisana edicija Vojvode
Dragana Marković objasnila je nameru uredništva da Edicija bude savremeno opremljena, upotpunjena fotografijama, odenuta u novo ruho – po estetskim kriterijumima vremena sadašnjeg.
 
Umetnički sadržaj današnje promocije upotpunili su Jelena Radovanović, dramski sopran, članica ansambla opere Narodnog pozorišta i pesnik Dejan Lazarević.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.12.2016
mp4 (44,23 MB)
Promocija