Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.11.2016.

Saopštenje



Povodom tvrdnji iznetih u današnjem saopštenju Vojnog sindikata, a radi potpune informisanosti javnosti, ukazujemo na činjenicu da se državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić, u kaznenoj evidenciji nadležne Policijske uprave MUP-a Srbije, vodi kao lice koje nije osuđivano. O tome je Policijska uprava izdala uverenje broj 235-1/208 od 5. februara 2015. godine.
 
Tačno je da je gospodin Nerić, kao projektant lokalne saobraćajnice u opštini Kraljevo 1997. godine, oglašen krivim presudom Opštinskog suda u Kraljevu 2007. godine i izrečena mu je uslovna osuda na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti pod uslovom da u roku od jedne godine ne učini novo delo. Kada je taj rok prošao, 2009. godine stečen je zakonski uslov da se gospodinu Neriću rešenjem briše navedena osuda i on se od tada ne vodi u kaznenoj evidenciji.
 
S obzirom na to da je Vlada Republike Srbije imenovala po četvrti put gospodina Nerića za državnog sekretara, 18. avgusta 2016. godine, nadležne službe bezbednosti Ministarstva odbrane, na zahtev ovlašćenih lica, izvršile su kompletnu bezbednosnu proveru i dale saglasnost za izdavanje potrebnih bezbednosnih sertifikata za obavljanje položaja državnog sekretara.