Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.11.2016.

Čestitka ministra odbrane povodom Dana Centra za mirovne operacije



Svim pripadnicima Centra za mirovne operacije čestitam 17. novembar – Dan Centra.
 
Nastavljajući tradiciju Odreda Jugoslovenske narodne armije dugu šest decenija, koji je 1956. godine upućen u sastav UNEF I – jedinica formiranih pri Ujedinjenim nacijama nakon završetka izraelsko-arapskog rata, na poluostrvo Sinaj, kada je u ovoj misiji mandat tih prvih mirovnih snaga Ujedinjenih nacija bio obezbeđenje i nadgledanje prekida neprijateljstava, Centar za mirovne operacije se od 2003. godine ponovo angažuje u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija.
 
Misija Centra za mirovne operacije je koncizno definisana i podrazumeva selekciju, izbor, obuku, pripreme i upućivanje pojedinaca i timova u multinacionalne operacije, kao i učešće u obuci jedinica za multinacionalne operacije, uz neprekidno praćenje stanja u misijama gde su angažovani pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Uveren da ćemo i u narednom periodu značajno uvećati prisustvo u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije i da će pripadnici Vojske Srbije, kao i do sada, podjednako uspešno odgovarati izazovima i pretnjama i dati doprinos očuvanju mira, stabilnosti i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou, čestitam vam jubilej.