Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.10.2016.

Saradnja sa Danskom u oblasti odbrane




Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je danas sa otpravnikom poslova u Ambasadi Kraljevine Danske Mortenom Hansenom i predstavnikom Oružanih snaga K. Danske pukovnikom Kurtom Refsgardom o saradnji u oblasti odbrane.
 
Danska je jedna od najznačajnijih zemalja donatora Ministarstva odbrane, čije su donacije u prethodnim godinama imale presudni značaj za reformu i razvoj sistema odbrane, naglasio je Đorđević u razgovoru. Od 2004. godine, Danska je donirala više od 4 miliona evra. Srbija izuzetno ceni odluku o nastavku saradnje kroz dalju ekspertsku i finansijsku podršku započetim projektima, čime je Danska još jednom pokazala da je pouzdan partner na koga se možemo osloniti, rekao je ministar.
 
Ministarstvo odbrane nastaviće da vodi balansiranu politiku odbrane i radiće na daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim partnerima i međunarodnim organizacijama. Spoljnopolitički ciljevi Srbije su članstvo u Evropskoj uniji, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalna saradnja. Ministar odbrane upoznao je sagovornike sa prioritetima Ministarstva odbrane u saradnji sa EU, kao i o saradnji sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir.
 
Sagovornici su zaključili da saradnja u oblasti odbrane prati trend sveukupnih bilateralnih odnosa. Do kraja ove godine planirano je održavanje bilateralnih odbrambenih konsultacija u Beogradu, na nivou načelnika uprava za međunarodnu vojnu saradnju dva ministarstva, kao odlična prilika da se, na ekspertskom nivou, razmotri dosadašnja saradnja i definišu dalje smernice. Na sastanku se razgovaralo i o planiranom susretu ministara odbrane dve zemlje u prvom tromesečju sledeće godine. Takođe, razgovaralo se i o mogućnostima ponovnog uspostavljanja saradnje u oblasti vazduhoplovstva i daljem nastavku saradnje u oblasti razvoja psihološke delatnosti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.10.2016
mp4 (24,68 MB)
Prijem