Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.10.2016.

Državni sekretar Nerić sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO Apaturaijem



Državni sekretar Nerić sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO ApaturaijemDržavni sekretar Nenad Nerić sastao se sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za političke odnose i bezbednosnu politiku Džejmsom Apaturaijem.
 
Tokom sastanka, na kojem je razgovarano o saradnji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO, najviše pažnje posvećeno je proceni implementacije Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP). Posebno je istaknuta činjenica da su najbolji rezultati tokom implementacije IPAP ostvareni u okviru Poglavlja 2. „Odbrambena i vojna pitanja“, koje je u nadležnosti Ministarstva odbrane.
 
Državni sekretar Nenad Nerić je naglasio da će Ministarstvo odbrane nastaviti sa vođenjem balansirane politike odbrane i raditi na unapređenju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima. On je rekao da za Republiku Srbiju učešće u aktivnostima pod okriljem Partnerstva za mir, predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta, uz zadržavanje proklamovane politike vojne neutralnosti.
 
- Cenimo što je prepoznato jasno opredeljenje Republike Srbije da doprinese regionalnoj i globalnoj bezbednosti kroz učešće u multinacionalnim operacijama UN i EU. Pošto Republika Srbija nema aspiracija za članstvo u NATO, IPAP za Republiku Srbiju predstavlja optimalan okvir partnerstva koji omogućava unapređenje našeg sistema odbrane i izgradnju kapaciteta za pružanje punog doprinosa međunarodnom miru i stabilnosti, rekao je državni sekretar Nerić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.10.2016
mp4 (22,78 MB)
Sastanak