Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.10.2016.

Počast žrtvama Drugog svetskog rata



Ministri Đorđević i Vulin polažu venceU Jajincima je danas održana komemoracija posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada ljudi koji su brutalno ubijeni na tom mestu u Drugom svetskom ratu.
 
Komemoraciji  su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Narodne Skupštine Srbije, Vlade Srbije, Grada Beograda, članovi udruženja preživelih logoraša i potomci stradalih, predstavnici verskih i etničkih zajednica i diplomatski kor.

Predsednik  Nikolić je  tom prilikom istakao da je mesto stradanja u Jajincima večna kuća za više od 60 000 žrtava, stradalih samo zato što su bili pogrešne nacije, vere, ili su se u zlom vremenu našli na pogrešnom mestu. Sud savesti je, rekao je predsednik Nikolić, iznad svih sudova ljudskih, te se zato, ali i zbog budućnosti, uvek moramo vraćati činjenicama istorije, podsećajući se počinjenih užasa i značenja koje spomen park Jajinci ima za kolektivno sećanje i sve žrtve. Kako se takvi zločini više ne bi ponavljali.

Komemoracija Jajinci"Želimo da budemo punopravan član Evropske Unije, ali nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije. Borimo se za pravo da sami sebi biramo prijatelje. Beskompromisno se borimo i protiv već jasno iskazane namere da nas ponovo uvuku u sukob u regionu. Sad vam kažem, Srbija ne želi nikakve svađe, sukobe i ratove. Srbija insistira na miru i saradnji u regionu i čitavom svetu", rekao je danas, na komemoraciji žrtvama Drugog svetskog rata u Jajincima, Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije.

Prisutnima se obratio i Milinko Čekić, član udruženja logoraša Jasenovca, koji je prisutnima skrenuo pažnju na sudbinu oko 10 000 Kozarčana koji su iz Jasenovca poslati u logor Staro Sajmište da bi odatle na poslednje putovanje kretali u različitim smerovima, a njih 5000 nazad ka Jasenovcu. Čekić je podsetio na iskustvo jevrejskog naroda koji je nakon užasa holokausta uspeo da zabeleži imena najvećeg broja žrtava, kao na nešto iz čega i ostali stradalni narodi treba da uče i da tako čuvaju sećanje na ono što se dogodilo.

Tokom komemoracije, prisutni su položili vence i cveće na spomenik žrtvama.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.10.2016
Predsednik Nikolić
03.10.2016
Polaganje