Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.09.2016.

Koncert povodom Dana ansambla „Binički“



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” koncertom u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine večeras je obeležio 117 godina od osnivanja.

Koncert Binicki KolaracU čast tog jubileja, publika je u okviru celovečernjeg muzičkog porgrama, tokom koga su se smenjivala dela umetničke i popularne muzike, bila u prilici da uživa u nastupima Hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vokalnih solista Jadranke Jovanović, Nikole Kitanovskog, Nevene Matić, Dragutina Matića, Danke Stojiljković, instrumentalnih solista Nevene Živković i Nebojše Burića, kao i u izvođenjima glumica pozorišta na Terazijama Mine Lazarević, Ivane Knežević i Dušice Novaković.

Praćeni simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, a pod dirigentskim palicama Pavla Medakovića, Igora Mitrovića, Aleksandra Đurova, Katarine Božić i Vojkana Borisavljevića, prijatelji Ansambla su svojim muzičkim bravurama pobrali brojne aplauze publike na „Kolarcu“.

Kruna večerašnjeg prazničnog koncerta bilo je izvođenje „Vinske pesme“ iz Verdijeve „Travijate“ i koračnice „Marš na Drinu“ kojima su se članovi Ansambla i gosti, nagrađeni ovacijama, oprostili od publike.

Koncert Binicki KolaracVečerašnji muzički praznik bio je i prilika da načelnik Ansambla „Binički“ kapetan fregate Svetozar Vasileski uruči i zahvalnice za uspešnu saradnju tokom prethodnog perioda, a poseban kuriozitet večerašnjeg jubileja je Anasmbl iz publike bodrio i verovatno najstariji vojni muzičar Zorko Franc koji je svojevremeno bio član orkestra Titove Garde, a koji ima 101 godinu.

Dan ansambla „Binički“ obeležava se u znak sećanja na 26. septembar 1899. godine kada je Naredbom Kralja Aleksandra I Obrenovića formiran prvi simfonijski "Beogradski vojni orkestar" koji će delovati neposredno pod ministrom vojnim. Jedan od utemeljivača ovog Orkestra bio je i Stanislav Binički, kompozitor, vojni kapelnik, organizator muzičkog života u Srbiji, autor prve srpske opere "Na uranku" i patriotski nadahnutog "Marša na Drinu" i koji je 1899. godine kao dirigent predvodio "Beogradski vojni orkestar", preteču današnjeg Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane.

Ansambl „Binički“ dostojno nosi njegovo ime i decenijama nastavlja plemenitu misiju, uporedo afirmišući muziku iz naše i svetske muzičke baštine. Reč je, naime, o prvom organizovanom obliku muzičkog stvaralaštva u Srbiji iz kojeg su, nekoliko decenija kasnije, nastali i drugi orkestri, Orkestar beogradske opere (1920), Orkestar beogradske filharmonije (1923) i Radio orkestar (1927). Muzika koju izvodi Ansambl snimljena je na više od 300 gramofonskih ploča, kaseta i kompakt diskova, na kojima je od zaborava sačuvano više od 2.000 raznovrsnih kompozicija čineći svojevrsnu muzičku antologiju.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.09.2016
Koncert - prvi deo
29.09.2016
Koncert- drugi deo
29.09.2016
Koncert - treći deo