Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.09.2016.

Predsednik Nikolić otvorio izložbu „Vojvoda Petar Bojović - znamenje slave i časti“



Predsednik Nikolić otvorio izložbu „Vojvoda Petar Bojović - znamenje slave i časti“Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas u zgradi Predsedništva izložbu "Vojvoda Petar Bojović - znamenje slave i časti", na kojoj je predstavljena zbirka odlikovanja vojvode Petra Bojovića, kao i povelje o unapređenju u činove, koja za Srbiju imaju veliku istorijsku i kulturološku vrednost.  Izložba je plod saradnje Medija centra "Odbrana" i Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, verskih zajednica, kao i predstavnici porodice Rakić koja je ustupila ordenje vojvode Petra Bojovića.

Otvarajući izložbu, predsednik Nikolić je naglasio da je ovo prilika da se građanima naše zemlje ostavi u amanet jedna izuzetna priča o, nažalost, malo poznatom velikanu naše vojne istorije, vojvodi Petru Bojoviću.

Predsednik Nikolić otvorio izložbu „Vojvoda Petar Bojović - znamenje slave i časti“- Poslednjih godina ulažemo brojne napore kojima pokušavamo da građanima vratimo decenijama skrajnuto sećanje na slavu i pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu – naglasio je predsednik Nikolić dodajući da je naučnom opusu o Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu najmanje bilo reči o četvorici srpskih vojvoda, a o najmlađem među njima, Petru Bojoviću, tek u tragovima i usput.

Prema njegovim rečima, priča o vojvodi Petru Bojoviću je paradigma takvog, ignorišućeg, autocenzurom motivisanog potcenjivačkog odnosa prema sopstvenoj istoriji.

Predsednik Nikolić je ukazao da je prošlo 70 godina od smrti Petra Bojovića, posećajući da njegova skromna sahrana na Novom groblju u Beogradu bila zabranjena za javnost i sve one koji su želeli da isprate najmlađeg vojvodu srpske vojske, heroja Solunskog fronta, oslobodioca Beograda 1918. godine, hvaljenog i osporavanog vojnika iz šest ratova.

- Nepotkupljiv, častan, spremno je platio cenu svojih stavova posle Velikog rata, još za života bio skrajnut, gotovo zaboravljen. Vojnik takvog kova, primer i simbol oficira kome do dana današnjeg teži svaka vojska, jer su njegov karakter i osobine, veštine i znanja trajna i najsvetija vrednost – istakao je predsednik Nikolić.

Predsednik Nikolić otvorio izložbu „Vojvoda Petar Bojović - znamenje slave i časti“Predsednik Republike je zahvalio svima koji su nesebično i posvećeno mesecima radili kako bi ova izložba postala deo našeg trajnog sećanja na izuzetnog i po mnogo čemu jedinstvenog vojnika Srpske vojske, a naročito porodici Rakić što je ustupila kolekcije odlikovanja i pružila priliku da učimo o Petru Bojoviću, velikanu srpske istorije.

Porodica Koste Rakića, novinara iz Beograda, sačuvala je i poklonila Srbiji zbirku odlikovanja vojvode Petra Bojovića, koje je Kosta Rakić stekao od vojvodinog sina Dobrosava Bojovića, a koja će se izlagati i čuvati u zgradi predsednika Republike.

Nakon svečanog otvaranja izložbe svi zainteresovani građani biće u mogućnosti da pogledaju izložbu od 30. septembra 2016. godine do 27. oktobra 2016. godine u Domu vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.09.2016
mp4 (140,18 MB)
Otvaranje izložbe
16.09.2016
Govor predsednika