Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
02.06.2016.

Dvostrana taktička vežba „Izvođenje napadne operacije“ na Pešteru



Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, prisustvovali su dvostranoj taktičkoj vežbi sa temom „Izvođenje napadne operacije“ koja je, danas, u okviru komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“, realizovana na privremenom poligonu „Pešter“.

U izvođenju vežbe, čiji je cilj provera sposobnosti komandi za planiranje i komandovanje u operacijama i provera obučenosti snaga za brzo reagovanje, uz pripadnike Četvrte brigade Kopnene vojske učestvovao je i deo pripadnika Druge brigade, Mešovite artiljerijske brigade, Specijalne brigade, 98. i 204. vazduhoplovne brigade.

Ocenjujući vežbu uspešno izvedenom, predsednik Nikolić je istakao da je već skoro dvadeset dana celokupan Generalštab na terenu, kao i sve komande, što svedoči da je vojska spremna da radi redovno pripremajući se za sve tri svoje misije.

- Vi ste danas videli jednu veoma zanimljivu vežbu koja je pokazala kako u sadejstvu, više rodova vojske mogu da se odbrane, u ovom slučaju, od terorističke grupe - naglasio je predsednik Nikolić podsećajući da pripadnici vojske uvežbavaju i scenarija pomoći stanovništva u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, a ovakve vežbe, naglasio je, prilika su da se naučeno proveri na terenu.

Obraćajući se postrojenim učesnicima vežbe, predsednik Nikolić je poručio da je kao čovek i građanin Srbije ponosan na ono što su danas pripadnici Vojske Srbije izveli, jer su združeno i pod jedinstvenom komandom, apsolutno perfektno obavili zadatak koji nije bio nimalo lak.

- Ja imam mnogo poverenja u našu Vojsku, a mislim da bi ova vežba, snimljena i prikazivana, građanima Srbije unela mnogo više sigurnosti i osećaj da smo potpuno bezbedni sa vama – naglasio je vrhovni komandant Vojske Srbije ocenivši vežbu ocenom „vrlo dobro“.

Prema rečima generala Dikovića, u prethodnima danima, tokom izvođenja vežbe „Morava 2016“, jedinice Vojske Srbije pokazale zavidnu osposobljenost za izvršavanje zadataka.

Na današnjem uvežbavanju, kojim je rukovodio pukovnik Zoran Nasković, korišćeni su tenkovi, borbena vozila pešadije, haubice, minobacači, samohodna lansirna oruđa, avioni, helikopteri, bespilotna letelica, kao i drugo naoružanje koje koriste pešadijske jedinice.

U okviru današnjih aktivnosti na poligonu „Pešter“, ministar odbrane Zoran Đorđević održao je sednicu kolegijuma.

Pripadnici Rečne flotile danas su na poligonu „Taraš“ na Tisi realizovali drugi deo vežbe „Plavi delfin 2016“.

Sa rečnih minolovaca, patrolnih i desantno-jurišnih čamaca izvršena su zahtevna kontrolno-trenažna i vazdušno-ispitna gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru protivavionskim dvadesetmilimetarskim topovima.

Nišandžije topovsku vatru otvaraju po ulasku cilja – tegleće mete koju brzinom od 400 kilometara na čas vuče avion „super galeb“ N-62T na visini od 500 metara – u sektor dejstva i to prvo pramčanim po boku, a potom i krmenim brodskim topovima.

Jedinice 126. brigade VOJIN neprekidno prate situaciju u vazdušnom prostoru i navode avijaciju, a raketne jedinice su fiktivno dejstvovale po vazduhoplovima nakon ulaska u zonu dejstva.

U okviru treće misije Vojske Srbije inžinjerijske jedinice Druge brigade kopnene vojske popravljaju puteve u selu Miševići kod Nove Varoši. Sa taktičkim uvežbavanjima van mirnodopskih lokacija nastavile su i jedinice Prve i Treće brigade kopnene vojske, Specijalne brigade i Garde, kao i odeljenja za intervenciju Komande za obuku.