Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
04.12.2020.

Ministar Stefanović položio venac na Spomenik neznanom junaku povodom Dana vojnih veterana



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović položio je danas venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, povodom Dana vojnih veterana.

Uz najviše vojne počasti, himnu Republike Srbije i svečani stroj Garde, ministar Stefanović položio je venac u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadnog generala Željka Bilića.
 
Posle polaganja venca, ministar odbrane upisao je u spomen-knjigu:
 
"Snažno ujedinjeni i vođeni verom u otadžbinu izvojevali ste pobedu i odbranili pravo na slobodan život građana u našoj zemlji. Zaštitili ste svoju zemlju i odbranili njenu čast, ne pitajući za cenu.
 
Počivajte u miru znajući da ste ispisali istoriju pobednika i da potomci nikada neće dozvoliti da sećanje na vaše podvige izbledi.
 
Neka vam je večna slava i hvala!"
 
Dan vojnih veterana obeležava se 4. decembra, u spomen na datum kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu i kada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran.
 
Ovaj praznik obeležava se u svim komandama, jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u znak poštovanja i sećanja na borce pale za slobodu otadžbine.