Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
17.06.2020.

Predstavljeno novo oklopno borbeno vozilo M-20 MRAP 6x6



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas prikazu karakteristika i mogućnosti novog oklopnog borbenog vozila M-20 MRAP 6x6 u pogonu preduzeća „Zastava TERVO“ iz Kragujevca.

Reč je o vozilu čija je namena bezbedno prevoženje jedinica i koje poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svetskih rešenja u toj kategoriji.
Ministar Vulin, nakon prezentacije vozila, istakao je da je srednjoročni cilj naše vojske da se nijedan naš vojnik više ne prevozi  u kamionu pod ceradom.

- Za nas je ogroman iskorak da imamo novo vozilo, koje je u stanju da bezbedno, sigurno i brzo preveze naše jedinice i da ih pritom zaštiti od dejstava različitog streljačkog pešadijskog naoružanja, ali i različitih mina. Malo je zemalja u svetu koje su u stanju da naprave ovakvo vozilo, ima ih desetak. Mi smo se danas učlanili u taj klub visoko-tehnološko razvijenih nacija i posebno sam ponosan što je ovo produkt naše pameti, naših inženjera. Ovo je FAP-ova platforma, a sve što je na njoj proizvedeno je u našoj zemlji i znanjem naših inženjera – rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, za vojsku je velika stvar kada je u stanju da se oprema i naoružava iz domaćih sredstava, od domaćeg znanja i pameti.

- Ova vojska više, jednostavno, nije ista. Stvari se menjaju, na bolje. Zahvaljujući velikom poverenju i ličnom doprinosu vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, sposobnosti da se obezbede značajna sredstva, Srbija je ekonomski daleko snažnija, ali Srbija je odgovornija prema sebi i svojoj vojsci. Ovo je vojska koja će moći da se nosi sa bilo kojom drugom zemljom, koja je u stanju da sačuva svog vojnika, da mu omogući da bude siguran i bezbedan – poručio je ministar odbrane.

On je istakao da je veoma ponosan na naše inženjere, na sve koji su učestvovali u pravljenju tog prototipa i da se nada da će veoma brzo moći da kažu da uvodimo u naoružanje potpuno novo vozilo.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da vozilo M-20 6x6 predstavlja ključni faktor za obezbeđenje zaštićene mobilnosti pešadije Vojske Srbije, za koji je predviđeno da se ostvari kroz dve familije borbenih oklopnih vozila točkaša domaće proizvodnje.

- Prva familija je već poznata, to su „Lazar“ i „Miloš“, vozila koja su bazirana na automotivnim komponentama sa nezavisnim vešanjem, od vrhunskih svetskih proizvođača i ona su u klasi borbenih vozila kakva se inače koriste u zapadnoevropskim vojskama. Druga familija je bazirana na automotivnim komponentama – pouzdanim, robusnim, koje proizvodi naš FAP. To su vozila 6x6, kao što je ovo, i vozila 4x4. To je jedan jako kvalitetan sistem zavisnog oslanjanja mostova koji se proizvode u FAP-u, po Mercedesovoj licenci, a i ostale komponente, takođe, vrhunskog su kvaliteta – objasnio je Miloradović dodajući da opremanje vozilima iz druge familije znatno manje košta, kao i da se za isto vreme i ista sredstava može napraviti daleko veći broj vozila.

Kada je u pitanju nivo zaštite vozila, Miloradović ističe da je dostignuti kvalitet rezultat zajedničkog rada inženjera Vojnotehničkog instituta, Zastave TERVO i FAP-a, kao i da je zadovoljan postignutim rezultatima, a zbog velikog unutrašnjeg prostoru obezbeđen je vrlo visok komfor posade koja se u njemu prevozi, 3 plus 9 vojnika.

- Vozilo ima karakteristike modularnosti koje će omogućiti da se preradi u različite namene, za prevoz teškog tereta, ranjenih itd. Moći će da nosi različite vrste naoružanja, a sa aspekta logistike bitno je da su ovo sve komponente koje se u najvećem broju proizvode u našoj zemlji – objašnjava Miloradović.

Prema rečima poručnika Lazara Stojnića iz Sektora za klasično naoružanje Vojnotehničkog instituta, koji je rukovodilac projekta na razvoju ovog vozila, reč je o borbenom oklopnom vozilu 6X6 tipa MRAP (Mine-Resistant Ambuch Protected) i napravljeno je na platformi šasije FAP-a 2228 koja se koristi u našem naoružanju.

- Na toj platformi napravili smo jednu oklopnu varijantu koja služi za prevoz naših pešadijskih jedinica i isturanje radi dejstva u urbanoj sredini – istakao je poručnik Stojnić.

Govoreći o nivoima zaštite, uz osnovni nivo zaštite, razvijen je i dodatni modularni oklop, koji će se, kako je dodao poručnik Stojnić, koristiti u zavisnosti od namene koju vozilo bude imalo u Vojsci Srbije.

- Kada je reč o borbenim karakteristikama ovog vozila, ima turelu 12,7 mm i otvore na bočnim stranama i krovu kao puškarnice za posadu koje se nalazi unutra i koje može da dejstvuje iz unutrašnjosti vozila – naglasio je poručnik Stojnić dodajući da je reč o kompletno oklopljenom vozilu koje pruža zaštitu posadi i koje sa donje strane ima protivminsku zaštitu.

Tokom današnjeg obilaska, ministru Vulinu i generalu Mojsiloviću prezentovane su karakteristike novog vozila, a izveden je i kratak prikaz rada izviđačkog odeljenja prilikom zauzimanja borbenog položaja u slučaju zasede.

Današnjem prikazu su prisustvovali i načelnik Uprave za razvoj i opremanje brigadni general Milan Popović, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Miroljub Čupić, direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavković i direktor preduzeća “Zastava TERVO” Zoran Adžić.