Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
01.05.2020.

Predsednik Vučić: Ogromna zahvalnost timu medicinskih stručnjaka iz Kine




Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo i kineskim ekspertima sa kojima je razgovarao o rezultatima zajedničke borbe protiv epidemije korona vurusa u Srbiji i pomoći koju je Kina pružila našoj zemlji.
 
Sastanku sa lekarima iz Kine prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Ranković.
 
Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je ogromnu zahvalnost lekarskom timu kineskih stručnjaka, koji su šest nedelja proveli u Srbiji i pružili veliku pomoć našoj zemlji u borbi protiv virusa korona, i epidemiološku, ali i psihološku, “jer smo videli da nismo sami, već da imamo njihovu ogromnu podršku”.
 
- Šest nedelja su ovde, ni u jednoj drugoj zemlji nisu toliko ostali - primetio je predsednik Vučić obraćajući se nakon sastanka sa kineskim lekarima i ambasadorkom Kine Čen Bo.
 
- Mnogo su nam pomogli svojim znanjem i iskustvom, svojim savetima i pokazali jednu neverovatnu marljivost i izuzetnu posvećenost. U svim našim gradovima su bili, dva puta su išli u Niš. Kad god smo imali kriznu situaciju u Nišu oni su išli sa našim ljudima i tražili način kako da se poprave mere, kako da se pooštri disciplina, kako da se bolnice urede i dezinfikuju i beskrajno sam im zahvalan na tome – naglasio je predsednik Vučić, dodajući da su ti ljudi ovde bez svojih porodica i već šest nedelja pomožu Srbiji.
 
- Veliki posao su uradili i mnogo im hvala. Oni nastavljaju da rade, samo tri člana odlaze u Kinu, tri ostaju ovde, ali tri nova dolaze, i oni će biti sa nama sve dok se na taj način budemo borili – istakao je predsednik Vučić i takođe zahvalio za svu pomoć i donacije iz Narodne Republike Kine u borbi protiv infekcije Kovid 19.
 
Predsednik Vučić je istakao da je tokom današnjeg razgovora sa ambasadorkom Čen Bo bilo reči i o
budućim projektima i saradnji u različitim oblastima, bilateralnim odnosima dveju zemalja, kao i zadacima za naredni period.
 
- Veoma sam zahvalan za naše prijateljstvo. Molim vas da prenesete naše srdačne pozdrave predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu i da mu kažete da ga mi očekujemo ovde u Republici Srbiji – istakao je predsednik Vučić.
 
On je u današnjem obraćanju građanima Srbije izneo jednu optimističnu poruku, da će Srbija biti prva zemlja po stopi rasta na celom evropskom kontinentu u toku ove godine, napominjući da smo u prethodnim godinama bili među prvih pet zemalja Evrope.
 
- Srbija je ovu tešku situaciju dočekala čvrsto na nogama i tako će nastaviti, uprkos svim teškoćama – poručio je predsednik Vučić i najavio da će javnost biti obaveštena kada budu dolazile bespilotne letelice koje su kupljene, jer se brine i o bezbednosti naše zemlje.

Ambasadorka Čen Bo je istakla da se pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Vučića, Kina i Srbija, rame uz rame bore protiv virusa Kovid -19.
 
- U tim neobičnim danima, predsednici naše dve zemlje održavaju komunikaciju. U više navrata su razmenili pisma i imali telefonski razgovor. Obe strane se međusobno podržavaju i pomažu jedna drugoj. Raduje nas što ovih dana ima sve manje novih zaraženih u Srbiji – naglasila je Čen Bo.
Ona je podsetila da je grupa kineskih medicinskih stručnjaka, koja je stigla u Srbiju 21. marta, podelila svoje iskustvo sa srpskim kolegama kako bi se epidemija stavila pod kontrolu i lečili oboleli.
 
- Zahvaljujemo se srpskoj strani, Vladi Republike Srbije i predsedniku Vučiću na poverenju i visokom uvažavanju kineskih medicinskih stručnjaka. Posle telefonskog razgovora dvojice predsednika, kineska strana je donela odluku da još jednom produži boravak naših medicinskih stručnjaka u Srbiji – naglasila je ambasadorka i dodala da će se oni i dalje zajedno sa prijateljima u Srbiji boriti protiv virusa.
 
Prema njenim rečima, kineska preduzeća aktivno učestvuju u saradnji dve zemje u borbi protiv epidemije, dodajući da je zajednička izgradnja laboratorije "Vatreno oko" odličan primer, jer su značajno povećan kapacitet za testiranje u Srbiji i stvorena je nova mogućnost za saradnju u budućnosti.
 
- Danas sam imala priliku da razmenim mišljenje sa predsednikom Vučićem o bilateralnim odnosima dve zemlje u oblasti infrastruktre, turizma, inovacija i trgovine. Razmenili smo mišljenje i o tome kako se povezuje naša bilateralna saradnja u okviru inicijative “Pojas i put” i “Mehanizma 17 plus 1”, sa ekonomskim oporavkom naše dve zemlje, kao i zemalja u regionu – istakla je ambasadorka Kine.
 
- Uverena sam da su Srbija i Kina ne samo partneri u zajedničkoj borbi protib virusa, nego će biti partneri i na putu ekonomskog oporavka – poručila je ambasadorka NR Kine Čen Bo.