Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
27.02.2020.

Sastanak ministra odbrane sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske admiralom Timotijem Frejzerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Kristina Meklaud.

Ministar Vulin naglasio je da će Srbija u skladu sa politikom vojne neutralnosti nastaviti da unapređuje odnose u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, prema svojim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Prema rečima ministra Vulina, KFOR je najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i zato se Srbija oštro protivi smanjenju snaga KFOR-a, te da Srbi imaju najveće poverenje u KFOR pa bi smanjenje broja pripadnika KFOR-a bilo veoma loše. On je zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na angažovanju svojih pripadnika u snagama KFOR-a, ali je ukazao da posebno zabrinjava formiranje tzv. „vojske Kosova“ i uspostavljanje tzv „ministarstva odbrane Kosova“, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo i predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 i ozbiljnu pretnju regionalnoj stabilnosti.

“Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se pravi bilo kakva vojska na prostoru Kosova i Metohije, a posebno ne da silom, na bilo koji način, pokušaju uvesti Srbe u služenje te i takve vojske”, istakao je ministar Vulin.

“Protiv smo napada na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, a zabrinjava nas i kršenje Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini koje nastoji da naruši poziciju Republike Srpske, ugrožava srpsko stanovništvo i preti daljim nestabilnostima u regionu”, naglasio je ministar Vulin.

Republika Srbija i predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić daju pun doprinos jačanju stabilnosti i bezbednosti u regionu i to ostaje jedan od ključnih prioriteta naše politike i našeg angažovanja, poručio je ministar Vulin.

Admiral Frejzer istakao je da je britanska strana spremna da nastavi pružanje podrške u oblasti obrazovanja, usavršavanja i obuke pripadnika Vojske Srbije, kao i konkretne pomoći u uništavanju viška ubojnih sredstava koji predstavljaju pretnju bezbednosti na ovom prostoru.

Sagovornici su saglasni da su ukupni bilateralni odnosi dve zemlje dobri, uključujući i saradnju u oblasti odbrane u okviru koje je u 2020. godini planirano 33 aktivnosti.

Po završetku sastanka, Plan bilateralne vojne saradnje za 2020. godinu potpisali su pukovnik Miroslav Glišić iz Uprave za međunarodnu vojnu saradnju i izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu pukovnik Nik Ilić.