Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
10.01.2020.

Ministar Vulin: Želim da se bar jedna generacija u Srbiji rodi, odraste i umre, a da ne upozna rat




Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović priredili su večeras prijem povodom novogodišnjih i božićnih praznika u Domu Garde na Topčideru.

Prijemu su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Milorad Veljović, predstavnici Narodne skupštine i narodni poslanici, ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica, diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, kao i mnogobrojni gosti iz javnog i kulturnog života.

Čestitajući novogodišnje i božićne praznike okupljenima, ministar Vulin je izrazio nadu da će 2020. godina biti bolja, mirnija, sigurnija, da će svet biti bolje mesto, gde će se svi radovati miru, a da će Srbija nastaviti putem koji je započela - uspravna, velika i lepa.

- Kao i svake godine, imam samo jednu želju koju hoću da podelim sa svakim od vas, posebno sa našim prijateljima iz sveta večeras ovde sabranim, želju koju srpski narod ponavlja od kako je nastao, od kako piše svojim pismom i govori svojim jezikom, a to je da se samo jedna jedina generacija rodi, odraste i umre, a da ne upozna rat. Tu odluku mi ne možemo da donesemo, ali verujemo u mudrost velikih, da su u stanju da ispune jednostavnu, a tako teško ispunjivu želju – poručio je ministar Vulin.

U godini za nama, dodao je ministar Vulin, u svetu koji je postao bremenitiji izazovima, Vojska Srbije trudila se da se opremi, ojača, da bude snažnija, sigurnija.

- Kada smo slušali kako nas napadaju zato što se opremamo i što jačamo, znali smo da smo na dobrom putu, jer svako naoružavanje, svaka vežba, priprema i jačanje Vojske Srbije uvek je poruka i prijateljima i neprijateljima. A svako neka izabere kako misli da treba da se zove i kako misli da treba da ga oslovljavamo. Prijateljima je milo kada vide da je vojska jača i da je Srbija moćnija i sigurnija, jer to je siguran znak da će i Balkan biti siguran i miran. Neprijateljima ne može biti ni milo ni drago što je Srbija jača i sigurnija, što je spremnija da zaštiti sebe i srpski narod gde god da on živi. Naš vrhovni komandant je u nekoliko istorijskih i teških trenutaka izgovorio rečenicu koja se ponavlja u redovima Vojske Srbije – Nikada se više neće ponoviti ni Jasenovac, ni „Oluja“, ni „martovski pogrom“. Nikada više, rekao je ministar odbrane i dodao da „svako treba da bude ubeđen da su reči našeg vrhovnog komandanta predsednika Aleksandra Vučića reči svakog pripadnika Vojske Srbije“, dodajući da „neka niko ne sanja da će nekažnjeno moći da ponižava, proganja, proteruje i vređa srpski narod“.

Čuvati srpski narod, naglasio je ministar Vulin, obaveza je zemlje, njenog rukovodstva i svakog državnog organa.

- Odbijam da poverujem da u vremenu u kome živimo bilo ko razmišlja da može ili da treba da ponovi „Oluju“, Jasenovac ili „martovski pogrom“. Nemoguće je da bi bilo kome palo na pamet da promeni i pogazi Dejtonski sporazum, ukine ili umanji Republiku Srpsku. Zašto bi se bilo ko u našem napaćenom i krvavom Balkanu igrao mira? Srbija i srpski narod nikada se neće igrati ni svojim ni tuđim mirom, i što smo mi čvršći i što smo mi jači, to će mir na Balkanu biti sigurniji i dugotrajniji – naglasio je ministar odbrane.

U prethodnoj godini smo jačali, opremali se, vežbali i prema rečima ministra Vulina dali sve od sebe da i pripadnici Vojske Srbije osete zahvalnost svoje države, koliko ona brine o njima i koliko je važno kakav je materijalni položaj svih pripadnika Vojske Srbije.

- U 2019. godini smo saznali i potvrdili mnoge stvari o kojima smo mi Srbi govorili, ali o kojima nisu želeli da nas čuju. Tako smo čuli da strašni događaji u Srebrenici nisu bili onakvi kakvim su ih tada prikazivali, čuli smo od respektabilnih zemalja, velikih sila, da o tom periodu govore na drugačiji način. Možda je 2019. i godina istine - istakao je ministar odbrane podsetivši da se i 2019. godine čvrsto verovalo da smo uvek bili na pravoj strani sveta.

Prema rečima ministra Vulina, kako se odnosite prema Srbima sa kojima živite, tako se odnosite i prema Srbiji.

- Neka svako izabere, a mi verujemo da svako želi da u Srbiji ima sigurnog i pouzdanog prijatelja. Srbija je i dokazala tokom istorije da je pouzdan i siguran prijatelj koji uvek izabere pravu stranu. Mnogo je velikih i moćnih naroda koji u velikim istorijskim iskušenjima nisu izabrali pravu stranu sveta. Srbija i srpski narod jesu i baš nikada nisu bili na pogrešnoj strani i baš nikada nisu dozvolili ni da ga sila ni veličina odvedu tamo gde nema mesta i gde nije mesto slobodnim istorijskim narodima kakav srpski narod svakako jeste – podsetio je ministar Vulin.

Godina koja je iza nas, prema rečima ministra Vulina, bila je godina u kojoj smo nekoliko puta, bez svoje volje i krivice, bili na ivici sukoba, skoro otvorenog rata.

- Nerazumna i neodgovorna politika šiptarskog rukovodstva, upadi na sever Kosova i Metohije izazivali su strah, zebnju i nesigurnost, ne samo na severu Kosova i Metohije, i u Srbiji, već na čitavom Balkanu. I u tim teškim trenucima, izvršavali smo bespogovorno naređenja našeg vrhovnog komandanta, i kada je naređeno da se Vojska stavi u povišeni nivo borbene gotovosti izašli smo tamo gde nam je rečeno i niko nije rekao da neće. Sva vojska je radila ono što je trebalo da radi, hrabra, uverena i ubeđena u vrednost svog pozvanja i u vrednost i vrlinu onoga što radi – naglasio je ministar Vulin, podsećajući da su se ljudi vraćali s krštenja, prekidali svadbe i zaboravljali na porodične obaveze da bi se odazvali da njihovi drugovi ne odu bez njih i da sve oružje ovog sveta ne može da zameni to požrtvovanje i tu vrlinu.

Svako od nas, prema rečima ministra Vulina, u tim trenucima, mogao je da bude siguran i pouzdan u svoju Vojsku i baš svakog njenog pripadnika, jer je Vojska Srbije pokazala svoju vrednost, svi njeni pripadnici su pokazali snagu, disciplinu, Vojska je pokazala da je uređena, hrabra i spremna da odgovori na svaki izazov i ispuni svako naređenje.

Prema rečima ministra Vulina, Vojska Srbije ne može da se odvoji od svog naroda i „zato je tako uspešna i toliko voljena i pobednička“.

- Svi vi jeste deo našeg života, deo odbrane svoje zemlje i šta god da radili, o čemu god razmišljali, čime god se bavili, svako od vas je tu zbog naše jedine i voljene Srbije. Niko nikada nije mogao da kaže gde prestaje vojska, a gde počinje narod. Valjda smo zato pobeđivali veće i moćnije od sebe, jer Vojska Srbije nikada nije bila skup plaćenika kojima ste mogli da naredite da urade bilo šta, bilo kome i bilo gde. Vojska Srbije je uvek bila vojska svog naroda - poručio je ministar odbrane.

Govoreći o godini za nama, ministar odbrane je ocenio da je ona bila godina sećanja, jer smo obeležili 20 godina od odbrane od NATO agresije, a ne zaboravljamo ni jednog našeg vojnika, oficira, civila i policajca, ni jedno ubijeno dete. Ministar je, takođe, zamolio da se, uz iskazivanje žaljenja za civilnim žrtvama ne zaboravi niko od tih ljudi, jer niko nema pravo da u slobodnoj zemlji ubije ni jednog jedinog čoveka zato što nosi uniformu.

Ministar Vulin je poručio da će Srbija ostati dosledna sebi i svom narodu i u godinama koje dolaze svaki iskreni prijatelj moći će da se raduje njenom napretku i snaženju i moći će da bude ponosan na jednu uspravnu Srbiju, na njenu vojsku - miroljubivu, sigurnu, ali uvek spremnu da zaštiti svoju zemlju i svoj narod.

U okviru večerašnjeg programa, prikazan je i film u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“, posvećen najznačajnijim rezultatima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2019. godini.

Svečanost u Domu Garde na Topčideru obogatili su i nastupi Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.