Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
19.11.2019.

Obeleženo 110 godina vojne infektologije




Jubilarnih 110 godina vojne infektologije i Klinike za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije obeleženo je danas svečanim skupom u amfiteatru VMA. Skupu su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić, načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik dr Miroslav Vukosavljević, predstavnici Univerziteta odbrane, VMA i brojni gosti.

Načelnik VMA pukovnik dr Miroslav Vukosavljević, čestitajući praznik, rekao je da se 110 godina Klinike obeležava u znaku i drugih jubileja – 180 godina vojnog zdravstva i 175 godina VMA.
 
– Brojne generacije borile su se sa iskustvima iz ratova, ujedno razvijale nove metode dijagnostike i lečenja, a kadar se kontinuirano usavršavao u zemlji i svetu – istakao je pukovnik Vukosavljević, naglašavajući da se vojni infektolozi u svakodnevnoj praksi susreću sa različitim infekcijama i da su članovi multidisciplinarnog pristupa u lečenju brojnih oboljenja, po čemu je VMA prepoznata i van granica naše zemlje.
 
Načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA pukovnik dr Dragan Mikić istakao je da je infektologija na svetskom nivou u poslednje tri decenije doživela veliki napredak.

–  Stvaranje novog profila vrhunski edukovanih infektologa u dovoljnom broju, spremnih da se bezrezervno bave strukom i naukom, uvek je dobitna kombinacija – naglasio je pukovnik Mikić, ukazujući na buduću orijentaciju u razvoju vojne infektologije.
 
Jubilej je obeležen i promocijom knjige „110 godina vojne infektologije i Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA”, koju je nedavno objavio Medija centar „Odbrana”. U njoj su pored kliničkog rada i uspeha u lečenju, predstavljene aktivnosti nastavnika Medicinskog fakulteta VMA sa Klinike, iskustva infektologa u okviru medicinskog kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, a date su i biografije 15 šefova Odeljenja, odnosno Klinike za zarazne bolesti, koliko ih je bilo od 1909. godine.
 
Obeležavanje jubileja nastavljeno je stručnim sastankom na kome je obrađeno više aktuelnih tema o kojima su govorili pukovnik dr Dragan Mikić, dr Vesna Begović Kuprešanin, dr Milomir Milanović, dr Vesna Šuljagić, dr Viktorija Dragovejvić Simić i poručnik dr Branko Đorđević.