Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.11.2019.

Sastanak ministra Vulina i indijskog ministra spoljnih poslova Džaišankara



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Indije dr Subramanjamom Džaišankarom, nakon čega je sa indijskim ambasadorom u Beogradu Subratom Batačardžijem potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Republike Srbije i Republike Indije.
 
Za potpisani sporazum ministri Vulin i Džaišankar istakli su zajedničko očekivanje da će taj dokument doprineti razvoju i jačanju sveukupne saradnje između dve države.
 
Na sastanku, ministar Vulin je zahvalio za principijelnu podršku koju Indija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje i naporima Republike Srbije da se mirnim putem i dijalogom reše otvorena pitanja na Kosovu i Metohiji. On je naglasio da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo formiranje tzv. „vojske Kosova“, kao i smanjenje brojnog stanja pripadnika KFOR-a, koji u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavlja jedini garant bezbednosti na prostoru južne srpske pokrajine.
 
Ministar Vulin je istakao da je Republika Srbija u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti i opredeljena za saradnju sa partnerima i na Istoku i na Zapadu. Shodno tome, poručio je da će Ministarstvo odbrane nastaviti da vodi balansiranu politiku i razvija odnose u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa nacionalnim i spoljnopolitičkim prioritetima.
 
Ministar spoljnih poslova Džaišankar zahvalio je na srdačnom prijemu, rekavši da mu je drago što se tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Indije zasnivaju na razumevanju i obostranom uvažavanju.