Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
06.10.2019.

Komemorativno okupljanje posvećeno stradalima u Drugom svetskom ratu u Jajincima




U memorijalnom parku u Jajincima danas je održano komemorativno okupljanje posvećeno očuvanju dostojanstvenog sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih žrtava u Drugom svetskom ratu na stratištu u Jajincima kod Beograda.

Komemorativnom skupu prisustvovali su državni sekretari u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i Bojan Jocić, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.



Državnu komemorativnu svečanost predvodio je izaslanik predsednika Republike ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Nakon ceremonije polaganja venaca uz najviše državne i vojne počasti, okupljenima se obratio i preživeli ustaškog logora Jasenovac, predsednik Udruženja "Jasenovac“ Slavko Milanović.
 
U svom obraćanju, ministar Đorđević je podsetio da su na potezu od logora na Starom sajmištu do stratišta u Jajincima svekodnevno, počev od 1942. godine, ozloglašeni „esesovski“ oficiri vozili gasni kamion u kome su na najbrutalniji način stradali građani Beograda.
 
Danas u Jajincima sećamo žrtava nacističkog terora, ali i velikog dela koji su izveli naši neustrašivi preci, koji nisu očajavali u teškom vremenu kada se činilo da nema nade i izlaza za naš narod. Hrabro su preuzeli sudbinu u svoje ruke i oslobodili svet iz kandži monstruoznog nacističkog porobljivača, rekao je Đorđević.



Komemorativnom skupu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predstavnici Jevrejske nacionalne zajednice, Udruženja logoraša i SUBNOR-a Srbije, ratni veterani, nekadašnji zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, potomci stradalih, kao i brojni građani.
 
Jajinci su najveće mesto stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, jer su nacisti od 1941. do 1944. godine na tom mestu ubili više od 60.000 ljudi - Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i pružali otpor okupatoru.
 
Veliki memorijalni park u Jajincima, u okviru kog se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom dve decenije od ulaska partizanskih snaga u Beograd.