Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
21.09.2019

Predsednik Vučić: Opredeljeni smo za dijalog, očuvanje mira i stabilnosti
Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u zgradi Generalnog sekretarijata Predsednika Republike sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Sastanku i konferenciji za medije održanoj nakon sastanka, prisustvovali su i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.

Na konferenciji, predsednik Vučić je rekao da će politika Republike Srbije biti razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti.

- Moja molba Republici Srpskoj, ljudima odgovornim u Republici Srpskoj, je i moj poziv na uzdržanost, da učinimo sve što možemo da se tenzije smire. Mir nam je potreban kao hleb nasušni, kao i rast naše ekonomije. Srbija će biti uz svoj narod i nećemo ponoviti one odnose koje smo imali nekada, koji su nas mnogo toga koštali – rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je istakao da je na sastanku razgovarano i o nastavku davanja podrške Republici Srpskoj, te da je tu postignuta saglasnost svih aktera današnjeg razgovora.

-  Mi ćemo ekonomski gledati da pomognemo sve što možemo i koliko možemo, i ne samo u Republici Srpskoj već i Federaciji BiH, naročito tamo gde živi srpski narod – ističe predsednik.

Srbija poštuje postojanje Bosne i Hercegovine kao jedne države, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci – kazao je predsednik Vučić i dodao da Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugima, kao i da Srbija ima obavezu da dâ svoju reakciju, mišljenje i sud u slučaju kršenja Dejtonskog sporazuma kao sukcesor SR Jugoslavije.

- Mi pozivamo Dodika i predsednicu Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, u skladu sa interesima Srpske, Srbije i BiH, da damo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost – naglasio je predsednik Vučić.

On je, takođe, istakao da bi bilo kakav sukob značio ekonomski krah i kraj za sve, kao i kraj dobre budućnosti za sve nas.

Predsednik Srbije je kazao da su mu predstavnici Republike Srpske na današnjem sastanku izneli svoj jedinstven stav koji govori protiv sadržaja deklaracije koju je donela SDA, te da su predstavnici Republike Srpske saglasni po tri pitanja, opstanku Republike Srpske, negativnom odnosu prema tekstu deklaracije i odnosu poštovanja prema Republici Srbiji i negovanju dobrih odnosa sa Republikom Srbijom.

Prema rečima Milorada Dodika, Srbi iz Republike Srpske morali su da obaveste predsednika Vučića o svojoj zabrinutosti za bezbednost, jer je kako kaže Programska deklaracija SDA antisrpska, antidejtonska i antiustavna.

U svom obraćanju srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zahvalio je predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić za ekonomsku pomoć i osećaj koji Srbija pokazuje prema Republici Srpskoj.