Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
07.09.2019.

Predsednik Vučić: Mi moramo da brinemo o Donjoj Gradini, da nam niko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim žrtvama



Odgovarajući na pitanje novinara o jutrošnjem odbijanju ulaska delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Republiku Hrvatsku radi prisustvovanja manifestaciji odavanja počasti jasenovačkim žrtvama, predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić je istakao da mi moramo da radimo i brinemo o tome da nam niko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima i jasenovačkim žrtvama.

 - To treba da bude u programu svake naše škole, da decu odvedu tamo na ekskurziju. Da bi to moglo da se desi, to ćemo da uradimo na teritioriji Republike Srpske u Donjoj Gradini i da napravimo nešto monumentalno, nešto što će da ostane iza nas – naglasio je predsednik Vučić dodajući da se očekuje predlog jedne od najboljih svetskih kompanija kako da izgleda memorijalni centar u Gradini.

Prema rečima predsednika Vučića, kao što je srećan što prvi put posle više decenija imamo dva filma o Prvom svetskom ratu, sad ćemo da imamo i prve filmove o Jasenovcu, što je bilo zabranjeno više od 75 godina.

- Onoliko koliko poštujemo svoje žrtve, moći ćemo da pokažemo i poštovanja prema tuđim žrtvama. Tako da, neka oni rade svoj posao, time nas samo nateraju da mi što brže i što bolje uradimo svoj posao. Ja razumem da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu. Izjave koje sam čuo u Poljskoj, bolje da dalje i ne komentarišem – naglasio je predsednik Vučić podsećajući da je bilo više fašističkih režima, a samo dva nacistička režima u čitavoj Evropi.

Predsednik Vučić je istakao da je ponosan na borbu srpskog naroda i u centralnoj Srbiji i u Vojvodini i na Kosovu i Metohiji, ali i zapadno od Drine i Dunava, jer se naš narod borio protiv okupatora, a neki drugi su ih „cvećem dočekivali“.