Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
12.08.2019.

Ministar Vulin: Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u obuku




Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas Centar za obuku Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Ministar Vulin je, nakon obilaska istakao da vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kao i kandidati za buduće podoficire Vojske Srbije pokazuju da su motivisani, da žele da uče, da imaju spremnost i sposobnost da ovladaju svim veštinama koje će im biti potrebne.

- Vojska Srbije svake godine će sve više ulagati u obuku, u veštine i znanja koje su nam potrebne i zahvaljujući tome, možemo da kažemo da smo u stanju da ne samo da garantujemo bezbednost na čitavoj teritoriji naše zemlje, već da budemo čuvari mira na čitavom Balkanu – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije se intenzivno oprema, naoružava i jača i u nju se ulaže posle čitavih decenija namernog i planskog zapostavljanja i zanemarivanja.

- Vojska Srbije ulaže u svoje pripadnike, ulaže u svoju obuku, i Vojska Srbije jeste institucija kojoj u Srbiji najviše veruju, i svakako, ne bez razloga. Vojsci Srbije se veruje zbog njenih ljudi, zbog njihovog znanja, zbog njihove vrline i vrednosti. Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u obuku i svake godine ćemo imati zahtevniji i ambiciozniji plan, i više ljudi koje ćemo obučavati, bilo da je u pitanju rezervni sastav ili vojnici na služenju vojnog roka, ali isto tako, naše starešine koje svakodnevno usvajaju nova znanja – zaključio je ministar Vulin.

Komandant Centra za obuku RV i PVO potpukovnik Saša Antanasijević istakao je da su danas prikazani segmenti obuke vojnika na služenju vojnog roka i profesionalnih vojnika koji se obučavaju za dužnosti na Osnovnom kursu za podoficire koji će u narednih mesec dana postati podoficiri.

- Prikazali smo i jedan od kabineta za obuku V 54 "Lasta", novouvedenom vazduhoplovu, kao i radio-vođenu letelicu RVML-2, a trenutno se na obuci nalaze vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "Jun 2019" – naglasio je potpukovnik Antanasijević.

Prema rečima potporučnika Hristine Filipović komandira raketnog voda u artiljerijsko-raketnoj bateriji za PVD Centra za obuku RV i PVO, obuka se u centru izvodi svakodnevno kroz osam nastavnih časova.

- Trenutno su ovde vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske klase i mogu reći da je obuka na jako visokom nivou i da su vojnici obučeni i spremni – naglašava potporučnik Filipović dodajući da je reč o specijalističkoj obuci koja traje oko mesec i po dana.  

Među vojnicima u Centru za obuku RV i PVO je i Andrej Ilić koji je na dobrovoljnom služenju vojnog roka i koji ističe da je zadovoljan boravkom u Centru i da je obuka veoma kvalitetna.

- Starešine su dobre, rade sa nama iz dana u dan, učimo nova gradiva i stičemo nova znanja iz dana u dan. Obuka nije teška i mi smo ovde zato što nam ništa nije teško i zato što ovo volimo, zato što smo patriote i zato što imamo šansu za posao u budućnosti – naglašava vojnik Ilić.

Misija Centra za obuku RV i PVO je unapređenje sposobnosti za izvođenje individualne specijalističke obuke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kandidata za profesionalne vojnike i podoficire roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva (ARJ za PVD), službe vazdušnog osmatranja i javljanja (VOJ) i tehničke službe vazduhoplovnotehničke specijalnosti, radi dostizanja standarda individualne specijalističke obučenosti.

Današnjem obilasku su prisustvovali komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba brigadni general Željko Petrović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Zoran Kocić.