Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
10.08.2019

Vozači Vojske Srbije treći na Međunarodnim vojnim igramaNa Vojnom reliju, jednoj od 32 discipline na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, ekipa Vojske Srbije podelila je treće mesto sa ekipom Belorusije. Pobednik je Ruska Federacija, a NR Kina je druga.
 
Svečanom zatvaranju takmičenja u gradu Kizilu prisustvovao je i zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Dimitrij V. Bulgakov, koji je čestitao svim učesnicima na uspešnom savladavanju teške staze i prepreka na njoj, a posebno pobedničkim ekipama među kojima je i Srbija.  
 
Rukovodilac naše ekipe pukovnik dr Željko Ranković ističe da su i Srbija i Belorusija prvi put ove godine učestvovale na Vojnom reliju i uspeh je utoliko veći.
 
- Naši vozači postigli su veliki uspeh, posebno imajući u vidu da smo bili najmalobrojnija ekipa, da nismo pre upravljali ovim vozilima i opremom za navigaciju. Verujem da ćemo nakon ovog iskustva biti spremni sledeće godine za još bolji rezultat – kaže pukovnik Ranković.
 
U sastavu naše ekipe su nacionalni predstavnik i sudija, kapiten ekipe, vozač i strelac za borbeno vozilo Tigar i osam vozača takmičara izabranih na osnovu rezultata na takmičenjima Vojske Srbije 2018. i 2019. godine.
 
Sve ekipe koristile su vojna vozila Kamaz i Ural 4x4 i 6x6, jedino se ekipa NR Kine takmičila na svojim vozilima VAT SX 2190.
 
Vojni reli održan je u Republici Tiva, Ruska Federacija. Glavna trka relija vožena je na veoma teškoj stazi dugoj 234 kilometra.
 
Na pojedinačne dve trke naši vozači sticali su veštinu u upravljanju vozilima koja nisu u opremi Vojske Srbije, a prvi put služili su se vojnom navigacijom i ruskom radio vezom. Uspeh koji su ostvarili pokazuje da su i u tim okolnostima spremni da se takmiče sa vozačima iz velikih država i velikih vojski i to na vozilima kojima nisu pre upravljali.
 
Pete Međunarodne vojne igre održavaju se od 3. do 17. avgusta istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Broj učesnika prelazi 5.000, svrstanih u 223 ekipe koje dolaze iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.