Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
04.07.2019

Ministar Vulin i general Mojsilović na pripremama za „Tenkovski biatlon“Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su na Pasuljanskim livadama završnoj fazi priprema tenkovskih posada Vojske Srbije za učešće na 6. Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji i takmičenje u disciplini "Tenkovski biatlon".

Nakon prikaza, ministar Vulin je izjavio da je zadovoljan ozbiljnošću i predanošću koju pokazuju srpski tenkisti i da se nada da će ove godine na armijskim igrama ostvariti bolji rezultat nego proteklih godina.

- Vojska Srbije mora i može da se meri sa najboljim armijama sveta. Nekada naša oprema zaostaje, ali kvalitet naših ljudi nikada i ni po koju cenu ne može da zaostaje za drugima. Na „Alabinu“ ćemo pokazati koliko smo napredovali, šta smo naučili i još jednom dokazati da i od nas ima šta i treba da se uči. Svi pripadnici Vojske Srbije vrlo su ponosni na svoje takmičare i mi smo veoma zahvalni za svaku priliku gde možemo da se takmičimo sa najboljima na svetu i da pokažemo da nam je mesto među najbojima – rekao je ministar Vulin.

Sedmi po redu "Tenkovski biatlon", kojim će otpočeti Međunarodne vojne igre, održava se od 3. do 17. avgusta na poligonu „Alabino“ u moskovskoj oblasti u Ruskoj Federaciji.

Za takmičenje u Ruskoj Federaciji uvežbavalo se devet tenkovskih posada, a evaluaciju i odabir četiri najbolje (tri takmičarske i jedne rezervne), koje će predstavljati Vojsku Srbije izvršilo je rukovodstvo zaduženo za pripreme, koje predvodi komandant 17. mehanizovanog bataljona Prve brigade Kopnene vojske potpukovnik Rade Adamović.

Prema rečima potpukovnika Adamovića, danas je na Pasuljanskim livadama pokazan samo jedan segment obuke tenkista za učešće na „Tenkovskom biatlonu“.

- Prikazali smo gađanje u individualnoj trci tenkovskim topom 125 mm, protivavionskim mitraljezom 12,7 mm i spregnutim mitraljezom 7,62 mm i savladavana je staza bez prepreka – istako je potpukovnik Adamović i dodao da se nada što boljem plasmanu u Ruskoj Federaciji.

Potporučnik Dušan Stevančev član je ekipe koja se priprema za učešće na ovogodišnjem „Tenkovskom biatlonu“ i ističe da je naša ekipa izuzetno motivisana za učešće na Međunarodnim vojnim igrama.

- Danas smo prikazali dve trke po propozicijama za štafetnu i individualnu trku. Individualna trka se vozi u kvalifikacijama za polufinale, dok se štafetna trka vozi u polufinalu i u finalu „Tenkovskog biatlona“ – objasnio je potporučnik Stevančev.

Pripreme za tenkovski biatlon počele su 21. maja i trajaće do 19. jula. Prva faza priprema održana je na poligonu "Međa" gde je uvežbavana vožnja na stazi sa svim preprekama kakve takmičare očekuju u Ruskoj Federaciji. Očekuje se da će na ovogodišnjem takmičenju učestvovati do 24 zemlje, a polazak tenkovskih posada Vojske Srbije za Rusku Federaciju planiran je 25. jula.

Današnjem uvežbavanju tenkista prisustvovali su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.