Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
13.05.2019.

Sastanak ministra odbrane sa rektorom Univerziteta nacionalne odbrane Kine




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa rektorom Univerziteta nacionalne odbrane Narodne Republike Kine general-potpukovnikom Zeng Heom.

Ministar Vulin je istakao da je nedavni susret predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga u Pekingu još jednom pokazao da su trenutni bilateralni odnosi dve zemlje najbolji u njihovoj istoriji, ističući „čelično prijateljstvo" dva naroda.
Ministar odbrane izrazio je veliku zahvalnost na čvrstoj podršci Kine legitimnim zahtevima Republike Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta, kao i na posebnoj podršci kineske strane  u Savetu bezbednosti UN, ali i jasnoj i doslednoj podršci Kine u onemogućavanju nelegalnog članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

Srbija čvrsto i principijelno, preneo je ministar Vulin, podržava politiku „jedne Kine“, uz puno poštovanje i uvažavanje stavova Kine u odnosu na rešavanje pitanja Tajvana i Tibeta.

Ministar Vulin je istakao i da Republika Srbija pruža punu podršku kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“ i aktivno je angažovana u okviru mehanizma saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope .

Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije, ocenjeno je na današnjem sastanku, dobija potvrdu i kroz sve sadržajniju saradnju u oblasti odbrane, koja je kvalitetna i u uzlaznom trendu.

Ministar Vulin je podsetio da je u proteklom periodu značajno unapređena vojnoekonomska i vojnotehnička, a ulažu se napori i ka unapređenju vojnomedicinske saradnje. Značajna saradnja ostvaruje se i na polju vojnog obrazovanja, o čemu svedoči i činjenica o dosadašnjem školovanju pripadnika dve vojske  na različitim oblicima usavršavanja u univerzitetima odbrane u Pekingu i Beogradu.

Ministar Vulin je izrazio uverenje da će tokom posete i razgovora u Univerzitetu odbrane, biti pronađeni i modaliteti za dalje unapređenje vojnoobrazovne saradnje.