Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
04.05.2019.

Obeleženo dve decenije od pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića



Tačno u 12.04 časova preletom dva “miga 29” na nebu iznad Valjeva, parastosom i polaganjem venaca započelo je obeležavanje dve decenije od pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića koji je život izgubio iznad Valjeva na današnji dan 1999. tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Kraj spomen-obeležja pilotu Milenku Pavloviću u Valjevu venac je položila i delegacija Vojske Srbije koju je predvodio komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić, a potom su vence i cveće položili članovi njegove porodice, kolege, MUP-a, grada Valjeva, Osečine, Srpske pravoslavne crkve, Udruženja boraca i fabrike "Krušik".

Venci su danas položeni i na spomen-obeležje u selu Bujačić kraj Valjeva, na mestu pada aviona pukovnika Pavlovića.

Na akademiji pod nazivom "Plava linija života" u valjevskom Centru za kulturu, koja je usledila, brigadni general Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade podsetio je da je pukovnik Pavlović poginuo braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svoga naroda. On je dodao i da posle 20 godina, sećanje na hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo pilota pukovnika Milenka Pavlovića ne bledi, već samo jača.

Manifestacija je nastavljena svečanim otvaranjem ulice u Osečini, koja je ponela ime hrabrog pilota. U sali Narodne biblioteke u Osečini održana je i svečana akademija u čast Milenka Pavlovića i premijera filma "Povod", kao i nastup hora Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Manifestacijom “Dani sećanja na pilota pukovnika Milenka Pavlovića” pripadnici 204. vazduhoplovne brigade RViPVO i građani valjevskog kraja pokazali su da ni posle 20 godina ne bledi sećanje na hrabrog pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

Sutra se manifestacija nastavlja u rodnom selu pukovnika Pavlovića u Gornjem Crniljevu, gde će biti položeni venci i održan kulturno-sportski program.

Pukovnik Milenko Pavlović rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Posle vojne gimnaziju u Mostaru, završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Bio je pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO agresorom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom bombardovanja SRJ. Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja.