Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
12.02.2019

Ministar Vulin: Bolji uslovi za obuku pilota– U toku je poslednja faza ispitivanja za 14 aviona „lasta“ koji će značajno unaprediti budućnost obuke naših najmlađih pilota, naših kadeta. Vojska Srbije i Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana intenzivno se opremaju i naoružavaju i iz stanja potpunog očaja i gotovo gašenja koje je bilo 2012. godine, vi danas imate Ratno vazduhoplovstvo koje se intenzivno naoružava i oprema i koje se, kada se završi sve što je dogovoreno, može nadati da će biti jedno od najsnažnijih u regionu – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na aerodromu „Batajnica“, gde je u pratnji komandanta RViPVO general-majora Duška Žarkovića, obišao vazduhoplovnu komponentu Tehničkog opitnog centra.
 
Ministar Vulin je istakao i značaj obuke, naglasivši da je veoma važno da imamo i avione kao što je „lasta“, koji omogućavaju našim kadetima da se usavršavaju brzo i efikasno i koji im omogućavaju da budu pripremljeni i za prelazak na ozbiljnije vazduhoplove.
 
– Uvođenje aviona „lasta“ u naše naoružanje daje nam mogućnost ne samo da obučavamo naše kadete, već da obučavamo kadete iz čitavog regiona, pa i iz mnogih zemalja koje su veoma zainteresovane za našu obuku i za naša iskustva. Vojska Srbije se oprema, Vojska Srbije jača i zato pozivam sve mlade ljude koji žele da se oprobaju u vojnom pozivu, pozivam sve mlade ljude koji žele da postanu piloti i vazduhoplovci, da se prijave i da vide da će život koji će posvetiti svojoj zemlji i svojoj vojsci, odbrani svoje zemlje, biti i dobar i kvalitetan i nagrađen – poručio je ministar Vulin.
 
Pomoćnik direktora Tehničkog opitnog centra za letna ispitivanja potpukovnik Zoran Lunić istakao je da je povod današnjeg obilaska verifikacija otklonjenosti nedostataka aviona „lasta“, odnosno poslednja faza ispitivanja u Tehničkom opitnom centru.
 
– Time smo danas završili ispitivanja, pripremili vazduhoplove i stvorili su se uslovi za dalje procedure i uvođenje u naoružanje i vojnu opremu – naglasio je potpukovnik Lunić, dodajući da je tokom obilaska ministru predstavljena i komponenta TOC-a koja se bavi ispitivanjima na polju vazduhoplovstva, kao i bogata istorija koju naša zemlja baštini na tom polju.
 
Ministar odbrane je tokom obilaska imao priliku i da se informiše o stanju u toj jedinici, opremljenošću sredstvima, kadrom, kao i sa svim zadacima koji se trenutno realizuju, kao i doprinosom TOC-a u opremanju sistema odbrane savremenim sredstvima iz vazduhoplovstva.

Instruktor letenja u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili major Goran Đurić ističe da je čast da posle nekoliko decenija imamo novi vazduhoplov domaće proizvodnje koji služi za osnovnu i naprednu obuku kadeta pilota, a kasnije i usavršavanje mladih oficira pilota.
 
– Ja bih zahvalio svim tim momcima koji su u teškom vremenu odlučili da postanu vojni piloti. Sa letenjem smo započeli početkom novembra prošle godine, a avion je nov i za nas nastavnike letenja – naglasio je major Đurić, ocenjujući kadete na obuci visokom ocenom „vrlo dobar“.
 
Kadet Vukašin Bandić na četvrtoj je godini Vojne akademije, na smeru vojno vazduhoplovstvo-pilot aviona.
 
– Nije mala stvar biti prva generacija koja je na obuci na avionu „lasta“. Avion je dosta izazovan i nije baš lako svaki dan ići na letenje. Zaista je veliki izazov, ali ako volite to, onda nije nikakav problem. Ja sam jako zadovoljan i mogu u ime svih nas da kažem da smo prezadovoljni obukom, jer tri godine smo se školovali i učili teorijski kako to izgleda doći i leteti, ali sad kad smo ovde, počinje ozbiljna priča – istakao je kadet Vukašin Bandić.