Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
23.12.2017

Ministar Vulin: Menjanje formata pregovora sa Prištinom samo uz saglasnost Srbije
Odgovarajući danas na pitanje novinara kako komentariše izjavu Ramuša Haradinaja da odbija učešće Rusije u pregovorima sa Prištinom, ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da je Srbija zadovoljna formatom u kojem se vode razgovori sa Prištinom.

- Ako Priština nije zadovoljna formatom, ukoliko hoće da ga menja na bilo koji način, ukoliko smatra da će format moći da se promeni jednostrano, onda se grdno varaju. Meni je iskreno zadovoljstvo što je Ruska Federacija nakon samo jednog zahteva našeg predsednika Aleksandra Vučića izrazila spremnost da učestvuje u eventualnoj promeni formata i da učestvuje u pregovorima, što govori o bitno promenjenom položaju Republike Srbije, poštovanju koje Srbija i njen predsednik uživaju i u Ruskoj Federaciji i u čitavom svetu. Ukoliko Priština hoće nešto da menja, mora da zna, i ne samo Priština nego bilo ko ko hoće da menja nešto u pregovorima - da li je to format, sadržina ili bilo šta drugo, mora da zna da to ne može da se desi bez volje Srbije, rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, ako će se uvoditi druge zemlje koje su priznale Kosovo i Metohiju, onda će se uvoditi i zemlje koje ga nisu priznale.

- Možda i najtragičnija greška u ovom dugom periodu u kome smo razgovarali sa Međunarodnom zajednicom, mislim na onaj period od 2000. godine, jeste ta što je Srbija pristala u vreme tadašnjeg predsednika Borisa Tadića i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da iz pregovora izbaci Ujedinjene nacije, da izvede UNMIK i zemlje koje nisu priznale Kosovo i Metohiju, a uvede EULEKS i u suštini zemlje koje su priznale Kosovo i Metohiju. Ukoliko bi došlo do ove promene formata, mi na taj način vraćamo u razgovore i one zemlje koje nisu priznale Kosovo i Metohiju koje potpuno drugačije posmatraju stvari. Dakle, ukoliko hoće nešto da menjaju moraće to da menjaju uz saglasnost Srbije i nikako drugačije, poručio je ministar Vulin.