Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
06.11.2017.

Jaka i zadovoljna vojska faktor odvraćanja



Odgovarajući na pitanje novinara o tehnološkom opremanju i razvoju Vojske, kao i o konkretnim merama na poboljšanju materijalnog položaja njenih pripadnika, ministar Vulin je rekao da je po naređenju vrhovnog komandanta formirana radna grupa koja se bavi isključivo poboljšanjem materijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije.
 
- Kao što znate, pripadnici Vojske Srbije su dobili povećanje zarada od 10 posto što je najviše u ovoj zemlji, a ja ću usput predložiti da povećanje ne bude linearno, već da se na prvom mestu u većem obimu poveća profesionalnim vojnicima, podoficirima, pa onda u skladu sa činovima. Takođe, po naređenju vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, urađen je i projekat masovne stambene izgradnje za sve pripadnike bezbednosnog sektora sa čime ćemo vrlo brzo izaći pred javnost i tada ćemo prvi put još od vremena JNA i SFRJ na organizovan način raditi na stambenom zbrinjavanju pripadnika Vojske, istakao je ministar Vulin.
 
On je podsetio da je trupna dnevnica povećana sa 800 na 1.100 dinara što na prvom mestu, pomaže onima koji najviše rade, koji imaju najteže dužnosti.
 
- Uveli smo solidarnu pomoć za rođenje deteta u visini prosečne zarade. Uveli smo dakle čitav niz mera koje konkretno i odmah i sada poboljšavaju materijalni položaj svih pripadnika Vojske Srbije. Ulaganje u standard pripadnika Vojske Srbije je ulaganje u razvoj čitave zemlje. Ulaganje u opremljenost naše Vojske je ulaganje i u tehnološki napredak čitave zemlje. Kada kupite novo naoružanje, kada obezbedite mogućnost da primite nove inženjere u naše naučne institute vi kupujete pamet, vi kupujete buduća sredstva i kupujete ono što će značajno pojačati tehnologiju čitave zemlje i to će na kraju pomoći svakome od nas, dodao je ministar Vulin.
 
Ministar Vulin je naglasio da je jaka vojska faktor odvraćanja.
 
- Ukoliko imate moćnu vojsku, ukoliko imate jaku i tehnološki opremljenu i zadovoljnu vojsku, vi imate armiju koja je u stanju da sama svojim postojanjem odvraća potencijalnog agresora. A ako živimo u miru i ako možemo da budemo politički stabilni, ako je ova zemlja sigurna da neće biti agresije na nju i da bi agresija bila preskupa onda možemo da se razvijamo i da kažemo da će naša deca živeti bolje. Bez jake armije nema ni jake zemlje. Naređenje vrhovnog komandanta je bilo jasno da hoće jaku i zadovoljnu vojsku, na nama je da to i sprovedemo, zaključio je ministar Vulin.