Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.08.2014.

Otvorena izložba povodom Dana Vojnog muzeja



„Pukovske i dobrovoljačke zastave iz Velikog rata“U Galeriji Vojnog muzeja, a u okviru obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata i povodom proslave Dana Vojnog muzeja - 22. avgusta, danas je otvorena izložba „Pukovske i dobrovoljačke zastave iz Velikog rata“ čiji je autor muzejski savetnik Anđelija Radović.

- Ova izložba je napor da se ne dozvoli da značaj prošlih događaja izbledi, naročito ne onih poput Velikog rata. Sve dok traje naše pamćenje i pamćenje naših potomaka ne smemo da dozvolimo da zaborav prekrije te, po Srbiju, veoma teške godine, rekao je pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković otvarajući izložbu. Tom prilikom, on je istakao značaj zastava i današnje izložbe rečima generala Stepe Stepanovića da je „zastava najveća svetinja vojnička, sveto znamenje vojničke časti i dužnosti, vojničke slave i ponosa“.

Pomoćnik ministra odbrane podsetio je da je srpska vojska upravo pod tim zastavama vojevala bitke u balkanskim i Prvom svetskom ratu, a da je sa njima na čelu prošla Albansku golgotu i da su se upravo te zastave 1918. pobedonosno zaviorile nad oslobođenim gradovima naše zemlje.

Izložba u Vojnom muzeju- Na putu golgote i slave jedna od svetih dužnosti svakog vojnika bila je vernost prema vojničkoj zastavi. Ovo osećanje dužnosti i vere u pobedu bodrila je barjaktara, koji je, čuvajući vojničku zastavu, ujedno čuvao i čast vojske i otadžbine, rekao je on čestitajući zaposlenima u Muzeju 136. godišnjicu rada i postojanja te ustanove.

Poželevši gostima dobrodošlicu, načelnik Vojnog muzeja potpukovnik dr Ivan Mijatović podsetio je na istorijat ustanove koja je prešla 136. godina dug put pamteći ratove, promene dinastija i društvenih uređenja.

Upravo su ratne zastave iz minulih oslobodilačkih ratova bile među prvim predmetima poverenim na čuvanje Vojnom muzeju u Beogradu, te se najbrojnija kod nas, i izuzetno vredna, zbirka zastava nalazi u toj ustanovi.

Vojne zastave 51 puku srpske vojske na Banjici 26. juna i 30. novembra 1911. godine svečano je uručio kralj Petar Prvi Karađorđević u prisustvu ministra vojnog generala Stepe Stepanovića uz počasnu paljbu i paradni marš. Pod ovim zastavama srpski pukovi su se borili u dva balkanska i Prvom svetskom ratu.

Izložba u Vojnom muzejuDan Vojnog muzeja obeležava se u znak sećanja na 22.avgust 1878. kada je knez Milan Obrenović, na predlog ministra vojnog pukovnika Save Grujića, doneo Ukaz za osnivanje te ustanove.

Muzej danas poseduje oko 30.000 predmeta sistematizovanih u 12 zbirki i veoma impozantnu fototeku koja sa gotovo 100.000 fotografija. Takođe, raspolaže i specijalnom bibliotekom sa fondom od 15.000 naslova i sa više od 5000 časopisa.

Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu svakog dana osim ponedeljka od 10 do 17 časova do 21. septembra 2014. godine.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Отварање  | FLV