Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2013

Potpisan sporazum o saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijomMinistar odbrane Nebojša Rodić i visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton, koja obavlja i dužnost direktora Evropske odbrambene agencije, potpisali su danas u Briselu Administrativni ugovor o saradnji između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Evropske odbrambene agencije.

Ministar Rodić istakao je da je Evropska odbrambena agencija ključna za izgradnju vojnih i civilnih sposobnosti putem razvoja različitih inicijativa i programa, a saradnja kroz programe Evropske odbrambene agencije je dobar način da se dostignu ciljevi razvoja kapaciteta koje Srbija ne bi mogla dostići samostalno.

Saradnja sa Evropskom odbrambenom agencijom unaprediće interoperabilnost Srbije sa državama članicama EU i omogućiti jačanje domaće namenske industrije i istraživačkih potencijala srpskih instituta, kao i tehnološku modernizaciju oružanih snaga, a time i unapređenje vojnih i odbrambenih sposobnosti.

Ministar Rodić je naglasio da je aktivno uključenje u koncept Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU doprinelo unapređenju spoljnopolitičke pozicije Srbije, kao i da će Ministarstvo odbrane nastaviti sa aktivnim učešćem u operacijama EU za upravljanje krizama ~EUNAVFOR~ – Atalanta i ~EUTM~ – Somalija.

Predstavnici Evropske unije su upoznati sa interesima i potrebama Srbije za saradnju u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.