Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.09.2013.

Velika Iza i duh Pariza u Domu Vojske Srbije



Povodom izložbe „Velika Iza Vlaha Bukovca“, koja će biti otvorena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije 17. septembra u 19 sati,  danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili dr Jasna Jovanov, upravnica „Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“ i potpukovnik Slavoljub M. Marković, direktor Medija centra „Odbrana“.

Pozdravljajući predstavnike medija, potpukovnik Slavoljub Marković je istakao da se predstojećom izložbom nastavlja saradnja Galerije Doma Vojske s novosadskom „Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog“ koja je započela izložbom izložbom „"Kolekcija Pavla Beljanskog ponovo u Beogradu" još 2011. godine a nastavljena proletos izložbom "Nadežda Petrović: s obe strane objektiva".

– Na uvid javnosti izlažemo sliku „Velika Iza“, poznatog hrvatskog umetnika Vlaha Bukovca. U okviru izložbe, pored remek dela Vlaha Bukovca, predstavljamo i sliku „Cigančica s dairama“, još jedno delo istog autora iz kolekcije Galerije Doma Vojske, kao i bogat ilustrativan materijal, objavljivan uz roman Aleksisa Buvijea – rekao je potpukovnik Marković.

Duh Pariza posetiocima će biti dočaran izlaganjem originalnih materijala, fotografija Vlaha Bukovca, isečcima iz novina, predmeta iz muzičke sobe prvog vlasnika, u kojoj je slika jedno vreme bila izložena. Izložba će biti otvorena do 2. novembra u Velikoj galeriji, a pratiće je predavanja, filmske projekcije i radionice. Za slepe i slabovide biće pripremljen poseban taktilni segment, u kojem će posetioci i uz pomoć audio vođenja moći da isprate čuveno delo Vlaha Bukovca.

O slici „Velika Iza“ i njenom autoru Vlahu Bukovcu govorila je dr Jasna Jovanov, koja je naglasila da La Grande Iza predstavlja remek delo čuvenog hrvatskog slikara koji je njome, uistinu i započeo bogatu umetničku karijeru.

– Njenim izlaganjem na prolećnom Salonu u Parizu 1882. godine, na kome je, između više od 2.700 eksponata, osvojila Zlatnu medalju, i izabrana za počasno mesto u ulaznoj dvorani, Bukovac je na prečac osvojio parisku publiku i izazvao senzaciju i buru pozitivnih reagovanja ne samo u umetničkim krugovima, već i u široj javnosti. Celokupna francuska štampa, inspirisana istoimenim delom poznatog bulevarskog romanopisca Aleksisa Buvijea, pozdravila je sliku „Velika Iza“ kao „poemu pohotnoj ženi“, koja je otvorila put slave jednom, relativno nepoznatom umetniku.

Na zatvaranju izložbe 2. novembra u Galeriji Doma Vojske biće dodeljena 46. nagrada „Spomen zbirke“ za najuspešniji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti.




photoFOTOGALERIJA